Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

P-piller til katt

P-piller kan gis til katt for å forhindre løpetid og dermed uønsket drektighet. Katten kommer i en tilstand av falsk drektighet, og vil da ikke komme i brunst.

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Det er mange grunner til at vi ikke lenger anbefaler p-piller som prevansjonsmetode for katter. Metoden har flere usikkerhetsmomenter og en rekke bivirkninger. Man kan glemme å gi pillene eller katten kan være borte akkurat den dagen den skal få tabletten. Er katten uvel og kaster opp, vil effekten også forsvinne. Dermed øker risikoen for uønskete kattunger.

Men viktigst av alt er det at det er alvorlige bivirkninger forbundet med behandlingen på lengre sikt. Det er både økt risiko for livmorbetennelse og for kreft i jurkjertlene ved bruk over tid, samt en liten risiko for diabetes mellitus. P-piller skal ikke gis til drektige katter, eller til katter med diabetes, sykdom i livmor, lever eller bukspyttkjertel.

P-piller er et hormonpreparat, som har en virkning som likner (men er mye kraftigere enn) hormonet progesteron. Preparatet kan gis i tablett eller injeksjonsform. Pillen gis en gang i uken, mens injeksjonen gis en gang hver 5. mnd.

P-piller er et alternativ hvis drektighet skal forhindres i en kort periode, eller hvis katten på et senere tidspunkt skal brukes i avl. Siden p-piller er et reseptpliktig preparat som er forbundet med visse bivirkninger og som ikke skal gis til alle katter, skal katten ha gjennomgått en helsesjekk hos veterinær før resept skrives ut. I noen tilfeller gis p-piller til eierløse katter for å kontrollere bestanden, og da kan resept avtales med veterinæren.

Den sikreste måten å unngå uønsket drektighet på er å kastrere katten. Da forsvinner kjønnsdriften helt.