Lær valpen din å leke med deg

Å leke med hunden din er fantastisk av flere årsaker: det styrker båndet mellom mennesket og hund, det er en morsom treningsøkt for begge. Og lek er en av de beste virkemidlene å bruke når du skal lære hunden din nye ferdigheter, spesielt de hvor du ønsker rask respons og fart, slik som innkalling. Men det er bare nyttig når hunden liker å leke og vet hvordan man gjør det på en måte som fungerer for dere begge.

Valpen som ikke ønsker å leke
Noen valper synes det overveldende når mennesker forsøker å leke med dem. Dette er ofte tilfellet med valper som ville hatt størst fordel av leken -de som er litt sky og forsiktige. Heldigvis er det mulig å lære de fleste hunder å sette pris på lek.
 
Først er det vitkig at du forsikrer deg om at valpen eller hunden din ikke har vondt noe sted. Ryggsmerter og smerter fra nakke, tenner, kjeve og fremre ben og labber kan gjøre at hunder er nølende, eller til og med finner leken ubehagelig. Om du mistenker at årsaken til at hunden din ikke ønsker å leke er smerter eller andre medisinske plager, så ta kontakt med veterinæren din.
 
Om hunden din er frisk og fortsatt ikke ønsker å leke, så begynn med å se på din egen adferd. Å prøve å få hunden engasjert i lek på feil måte kan gjøre at hunden mister interessen helt.
 
5 vanlige feil vi gjør når vi forsøker å få en nølende hund til å leke:
 
1. Å forsøke å putte leketøyet i munnen til hunden. Husk: lek er en etterligning av jakt. Det er så langt ikke hørt om tilfeller der en kanin har forsøkt å tvinge seg inn i munnen til en hund. Istedenfor å ta leketøyet til hunden, dra leketøyet over bakken så hunden får jage etter leketøyet. Beveg leketøyet i et irregulært mønster, dra leken i sikksakk over gulvet, stopp og endre hastigheten du beveger leketøyet i.
 
2. Å ikke la hunden få tak i leketøyet. Om du følger rådene ovenfor, men aldri lar hunden få tak i leketøyet eller lar hunden jakte på leketøyet for lenge, vil hunden miste interesse. La hunden få jage etter leketøyet i en kort periode før du lar hunden fange det.
 
3. Å ikke la hunden få vinne drakampen. Når du lærer en ny hund å dra i leketøy, hold leketøyet i et løst grep. Så fort hunden tar tak i leketøyet vil det falle ut av hånden din, og hunden vinner leken. Hold det løst i hånden neste gang -og etterhvert som hunden blir mer selvsikker -hold litt hardere og hardere i leketøyet inntil hunden må dra ganske hardt (ta hensyn til størrelse og alder på hunden) før den vinner leketøyet.
 
4. Å ha et for lite leketøy. Noen hunder er for høflige til å ville ta tak i ting som er for nær hånden din. Å bruke et leketøy som er lengre fra hånden din gjør det lettere for deg å holde litt avstand mens valpen løper etter og drar i leketøyet. I tillegg kan du gjerne forsøke å sitte mens du leker med hunden -enkelte små raser eller unge valper foretrekker å ikke ha et stort menneske rugende over dem, da dette kan oppleves som skremmende. Du kan også forsøke å leke med siden eller ryggen din vendt mot valpen.
 
5. Å ikke være nok engasjert i leken. Dette er kanskje den første tingen å forsøke for mange eiere, men ofte ikke den viktigste ferdigheten under lek. Hunder som elsker drakamper blir gjerne for ivrige med en veldig utrykksfull og livlig trener, og en sky hund vil kanskje på den andre siden finne dette for overveldende. Men for enkelte hunder er dette nøkkelen til lek. Se på to hunder som leker og prøv å etterligne hvordan de gjør det. Vær engasjert i leken, ha det morsomt, og bytt på å vinne leketøyet.
 
Valpen som blir for ivrig
For enkelte hunder er ikke problemet at de ikke ønsker å leke, men at de blir for ivrige av leken -med hopping, bjeffing, at de forsøker å stjele leketøyet til tross for at dette er tatt fra hunden, biting på hender istedenfor leken og at hunden løper avsted med leketøyet -noe som gjør lekingen alt annet en hyggelig for den menneskelige part.
 
Heldigvis er det måter å trene på dette! Husk -om du har en engstelig, reservert hund som er nølende til lek i enkelte situasjoner, så vil du kanskje gi slipp på alle regler i leken. Selvsikkerhet og glede kommer i første rekke. Når du introduserer reglene, pass på å ikke gjøre dem avskrekkende; det er lett å gjøre leketøyet til noe forbudt uten at dette er intensjonen. Om du får vondt under leken kan det hende du skriker ut i smerte eller frustrasjon, men det er sjeldent dette lærer hunden noe verdifult. Noen hunder blir også trigget av dette, biter hardere, og noen blir skremt. En bedre løsning er å bruke tykke hansker til hunden har lært hvordan man leker.
 
5 tips for å lære hunden din noen lekefulle regler
1. Lær hunden ditt et signal for leketid. En klikker, et ord eller lyd er veldig hjelpsomt for å markere riktig adferd og gi hunden din beskjed om at det er et godt tidspunkt å hente leken på. En hund som ikke har et signal for å hente leken vil kanskje prøve å ta leketøyet når hunden selv har lyst til det. Den beste måten å trene på dette er å bruke en klikker/si et ord og presentere leken. Lek med hunden. Hold leken bak ryggen din, presenter leken, marker med signalet så fort hunden legger merke til leketøyet, og lek igjen. Presenter så leketøyet, vent et øyeblikk, gi signal og lek. Pass på at du gir signal når hunden er rolig og ikke prøver å ta leketøyet fra deg. Forleng tiden det tar fra du presenterer leketøyet til du gir signalet. Når dette går bra, rist leketøyet litt og få det til å se levende ut, og gi så signalet. Husk! Du forsøker ikke å få hunden til å gjøre en feil -du jobber med å gjøre det enkelt nok for hunden å lykkes. Det er det eneste måten hunden lærer på. Om hunden gjør en feil -ta leken og gjem den bak ryggen igjen, og gjør neste repetisjon lettere.
 
2. Bytt leke på signal. Denne leken vil hjelpe med et par ting -å slippe leketøyet og å komme til deg når du har leketøyet. Det er flere trinn å følge. Pass på at valpen kan steget dere er på, før dere går videre til det neste. Det er ikke gjort på en, eller til og med fem, treningsøkter!
 
A. Bruk to draleketøy, så like som mulig. Hold en i hver hand. Lek med en av dem, og hold den andre bak ryggen din. Ikke gi slipp på leketøyet som hunden leker med, og når hunden er engasjert, presenterer du det andre leketøyet. Hold det første leketøyet i ro og begynn å riste på det andre leketøyet. Om du har trent på rådene ovenfor må du kanskje gi signal om at hunden kan ta leketøyet. Når hunden bytter leketøy -og dette kan ta litt tid for noen valper -lek med leketøy nummer to en periode, mens du tar leketøy nummer en bak ryggen. Presenter så leketøy nummer en igjen og gjenta øvelsen.
 
B. Så fort hunden bytter leketøy med en gang leketøyet du holder bak ryggen blir presentert, legg til et signal som betyr "bytt". Pass nå på at valpen bare bytter leketøy på signal -om du presenterer leken bak ryggen din og valpen slipper leketøyet den leker med før signalet ditt, skynd deg og ta leketøyet tilbake bak ryggen din igjen. Gjør det så lettere i neste omgang. Følg stegene i tipset ovenfor for å forsikre deg at valpen bare bytter på signal.
 
C. Slipp leketøyet dere leker med og øyeblikkelig presenter leketøyet du holder bak ryggen din og gi signalet om å bytte. Lek med dette leketøyet mens du plukker opp det første, og gjenta.
 
D. Slipp leketøyet du leker med og ta et par skritt bakover for å få hunden til å følge etter deg før du gir signalet om å bytte leketøy. Gå lengre og lengre unna, og pass på at hunden ikke slipper før du gir signalet.
 
E. Nå kan du kaste leketøyet dere ikke leker med, deretter gi signal om å bytte leketøy og jogg bakover for å oppmuntre hunden til å komme til deg med leketøyet. Kombiner dette steget med tipset nedenfor.
 
3. Lær hunden din å gi deg leketøyet. Som tidligere nevnt, pass på at hunden er klar for å gå videre til neste steg. Du trenger en leke som er lett å ta tak i, som en bamse eller tennisball, en markør og godbiter.
 
A. Hold klikkeren (om du bruker dette) i en hånd, sammen med noen godbiter. Den andre hånden din er tom og holdes bak ryggen din. Presenter den tomme håndflaten mot hunden. Gi signal og legg en godbit i den tomme hånden så fort hunden ser på hånden din. Når hunden tar godbiten så legger du den nå tomme hånden din bak ryggen igjen. Gjenta øvelsen. Gi signal og forsterk at hunden ser på hånden din, lukter på hånden din, legger nesen i hånden din og presser nesen mot håndflaten din.
 
B. Når hunden ivrig presser nesen mot håndflaten din så fort du presenterer hånden, begyn å kaste godbitene for å få litt momentum.
 
C. Når denne øvelsen sitter godt så kast et leketøy istedenfor, og når hunden går for å undersøke leketøyet, forsterk adferden ved å gi et signal og en godbit. For hunder som er besatt av leketøy ser dette steget veldig annerledes ut sammenlignet med hunder som er mer interessert i godbiter. Noen hunder løper til leketøyet og plukker dette opp -i så tilfelle, bare hold håndflaten din mot hunden for å få den til å legge nesen -og leken -i hånden din. Voila! Men de fleste hunder trenger litt mer trening. Om hunden har en tendens til å løpe avsted med leketøyet, gjenta steg D og E ovenfor, men i tillegg pass på at du er på et så lite sted at det å løpe avsted ikke er mulig, som for eksempel på badet. Når dere begynner med denne leken ute -ta på et bånd på leketøyet. Noen hunder vil ikke plukke opp leketøyet om det er noen trusler i nærheten. Tren på håndmarkering en treningsøkt og på å komme med leketøy til hånden en annen for å unngå forvirring (og tren gjerne også på å bytte mellom leketøy og godbiter, på samme måte som du tidligere har trent på å bytte mellom to leketøy).
 
D. Målet med denne øvelsen er at hunden kommer til deg så fort den har et leketøy og velvillig legger leketøyet i hånden din. Pass på at du gir leketøyet tilbake med en gang ofte, spesielt i starten. Om ikke betyr det å komme til deg å miste leketøyet, noe som ikke vil forsterke adferden.
 
4. Eksperimenter med ulike leketøy. Dette gjelder både for hunder som ikke (enda!) er så interessert i leketøy og hunder som (fortsatt!) er for ivrige rundt leketøy. Noen hunder har helt forskjellige responser til forskjellige leketøy. Prøv hårete leker med lange tau, baller, en frisbee, pipende leker, en kongle, en sokk, eller noe annet hunden leker med på egenhånd, og så videre. Du finner gjerne et leketøy som passer perfekt for deg og hunden.
 
5. Lek! Mange mennesker med hunder som blir for ivrige leker ikke med hunden i det hele tatt for å dempe adferden. Men hunden din gir deg verdifull informasjon, og trenger å leke! Så vær så snill å gjør en innsats for å finne leker både du og hunden din setter pris på, slik at hunden ikke går glipp av en så viktig del av livet sitt.

Har du spørsmål om dette temaet?

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.