Rennende nese hos hund

Neseflod (sekret fra nesen) kan være enten enkeltsidig (fra ene neseboret), eller dobbeltsidig (fra begge neseborene). Enkeltsidig neseflod kan tyde på et fremmedlegeme i nesehulen, nydannelser (svulster)eller et tannproblem. Dobbeltsidig neseflod sees først og fremst ved infeksjoner (kennelhoste, soppinfeksjon) og betennelser i nesehulen.

Symptomer

Utfloden fra nesen kan være klart og rennende som vann (serøst), litt mer seigtflytende (mukøst), puss-aktig (purulent) eller blodig (hemorragisk/epistaxis).

Hvilke symptomer som sees kommer an på den underliggende årsaken: Hunder med en infeksjon kan ha feber, være allment dårlig, har nedsatt appetitt og hoste. I begynnelsen av infeksjonen kan nesefloden være klar for så deretter bli puss-aktig.

Hos hunder med et fremmedlegeme eller en nydannelse i nesehulen sees ofte symptomer som fnysing, nysing, samt noen ganger også feber. Ved tumorforandringer kan også konturen på neseryggen forandres.

Neseblod kan skyldes at blodet ikke levrer seg (koagulerer) som det skal, (koagulopati, noe som blant annet sees ved forgiftning med rottegift), traume eller tumorer i nesehulen.

Diagnose og behandling

På dyresykehuset bedøves hunden og nesehulen undersøkes i narkose. For å visualisere nesehulen undersøkes den med et fiberendoskop (rhinoskopi).

Ved tumorforandringer tar veterinæren en vevsbit til analyse. I blant kan forandringen tas bort under inngrepet. For å få et bilde av forandringens størrelse og omfang gjøres det ofte en CT av nesehulen.

Om et fremmedlegeme oppdages fjernes det og nesehulen kan inspiseres for skader. Når hunden våkner fra narkosen pleier den å være symptomfri. 

Kennelhoste behandles med allmenn pleie, hvile og i blant slimløsende medisiner.

Ved mistanke om koagulopati undersøkes blodets evne til å levre seg.

 

 

 

 

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.