Dalmatiner

Hvit pels med sorte flekker. Hvem kjenner ikke til dalmatineren? Men kjenner du til dens personlighet? Eller behovet for mosjon? Les mer om dalmatineren her. Er dette riktig rase for deg?

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunnen

For lenge siden ble dalmatineren brukt til å løpe ved siden av hest og kjerre. Dalmatineren sørget for at løshunder ikke ville angripe hestene, og de passet også på hesten og kjerren når det ikke var noen i kjerren.

Jobb i brannvesenet
Dalmatinere var viktige hjelpere for brannvesenet. De løp med brannbilene for å sørge for at veibanen var fri for hindringer. På den måten kunne brannbilene enklere og raskere komme seg til brannen. Når brannbilene ble motorisert, trengte ikke dalmatineren å løpe med brannbilene lenger. Men dalmatinere er fortsatt et symbol for brannvesenet.

Navnet “Dalmatiner”
Dalmatineren er oppkalt etter en region i Kroatia; Dalmatia. Selv om navnet kommer fra Dalmatia, så finnes det ingen bevis for at dalmatineren faktisk kommer fra Dalmatia. Dalmatineren vi kjenner nå, ble først avlet fram i England. I 1888 ble rasen offisiell.

Disneys tegnefilm “101 dalmatinere”
Kjenner du til tegnefilmen “101 dalmatinere”? Rasen ble virkelig berømt på grunn av denne filmen. Men, karakterene i filmen er ikke representative for den ekte personligheten til denne rasen. Les mer om personligheten til dalmatineren og dens behov for mosjon.

Personlighet: energisk og atletisk

En typisk dalmatiner er: blid, glad og utadvendt. Hvis dalmatineren vil ha noe, vil den ikke nøle med å gi deg beskjed om det. Dalmatineren liker å være midtpunktet i familien og elsker å få oppmerksomhet. For å få denne oppmerksomheten, kan den bli litt av en klovn!

Dalmatineren har tidligere blitt brukt som vakt- og jakthund. Dette kan du se i dens personlighet. Den kan løpe i timevis og gir deg beskjed dersom den ser noe utenom det vanlige.

Beskyttende personlighet
På grunn av dens bakgrunn, har denne rasen lært å være oppmerksom på alt som beveger seg. Hvis den ser noe interessant, vil den dele det med deg, og kan begynne å bjeffe. Ute i offentligheten er dalmatineren stort sett stille og forventningsfull. Men dersom dalmatineren ikke helt stoler på noe, vil den beskytte deg.

En rase som elsker mennesker
Et annet trekk hos dalmatineren er at den elsker mennesker. Den foretrekker å være der mennesker er. Du vil derfor ikke gjøre dalmatineren din en tjeneste ved å la den være hjemme alene for lenge.

De elsker å involveres i alt du gjør. Denne rasen kommer også godt overens med både små og store barn. Men, la aldri hunden din være alene med barn. Vokser dalmatineren din opp med andre hunder og katter? I så tilfelle vil den ikke ha noe problem med dem, så lenge den lærer å være sosial med dem fra en ung alder.

Aktivitetsnivå

En dalmatiner er en arbeidshund og trenger mye mosjon. Tre turer i parken er ikke nok for denne rasen. Tenk på turer på minst en halvtime til en time. Får ikke dalmatineren nok mosjon? Da vil den kunne vise uønsket atferd ved å blant annet å ødelegge tingene dine.

Hva slags aktiviteter kan du gjøre med en dalmatiner?  Det kan for eksempel være jakttrening, svømming eller andre utendørs aktiviteter, så lenge den har nok plass, og frihet til å bevege seg. Her er det få grenser for hva den kan klare! 

Pelspleie

Pelsen til dalmatineren er kort og har bare ett lag. Pelsen trenger derfor ikke daglig børsting. Å dra over den et par ganger i uken med en gummihanske på hånden er nok.

Dalmatineren røyter hele året. Ha derfor i bakhodet at det kommer til å være mye hundehår i huset. Det finnes også en langhåret dalmatiner. Disse krever mer pelsstell.

Trening

Dalmatineren er sta og vil bli en irriterende hund uten trening. Gjennom positiv forsterkning (belønne ønsket atferd), er dalmatineren definitivt en trenbar hund. Det er viktig å være konsekvent i treningen, som med alle hunder.

Gjennom trening vil dalmatinervalpen din lære seg å bli sosial med andre hunder, dyr og mennesker. Den primære sosialiseringsperioden er fram til fylte 13 uker.

Vær oppmerksom på at du kan begynne på (valpe)kurs før valpen din er fullvaksinert. Men, ha i bakhodet at valpen din da ikke er helt beskyttet mot alle valpesykdommene. Snakk med veterinæren din om hva som er best for deg og valpen din.

Størrelse og vekt

En dalmatiner hann er mellom 51 og 60 cm høy, og tisper er mellom 54 og 59 cm. Hannhundene veier i gjennomsnitt 27 kg, og tispene veier i gjennomsnitt 24 kg.

Farge: hvit med sorte eller brune flekker.

Det er bare én rase som alle kjenner igjen på pelsen, og det er dalmatineren. Det er umulig å forveksle en dalmatiner med en annen rase med dens sorte eller brune flekker på hvit pels.

Spesielt for rasen

En dalmatiner har flere unike egenskaper.

Født hvit
En dalmatiner er født hvit, og får flekker etter 14 dager. Antall flekker er forskjellig fra hund til hund, og det er ikke mulig å umiddelbart se hvilken farge på flekkene hunden vil få.

Urinsystemet
Dalmatineren har et unikt urinsystem. Urinen er surere enn hos andre raser. Syrene krystalliserer og kan danne blæresteiner. Sjansen for å få blæresteiner er derfor mye høyere for en dalmatiner.

Arvelige sykdommer

Som mange andre renrasede hunder, lider dalmatineren også av arvelige sykdommer. For å minimere sjansen fior å kjøpe en valp med en arvelig sykdom, er det viktig at du er grundig når du skal finne oppdretter, og spør om valpens foreldre lider av disse arvelige sykdommene.

Typiske arvelige sykdommer er:

  • Blærestein

Blærestein er mer vanlig for dalmatinere enn andre raser. Dette skyldes at urinen er surere.  Blæresteiner kan få betydelige konsekvenser som nyresvikt, blæreinfeksjoner og blokkering av urinveiene.

  • Døvhet

Dalmatinervalper er oftere født døve enn valper av andre raser. Når valpene er fem uker gamle, testes de for døvhet. En BEAR-test er obligatorisk før avl.

  • Atopi (miljøallergi)

Atopi er en hudlidelse hvor hunden er sensitiv til stoffer i miljøet. Et symptom på atopi er kløe.

  • Hoftedysplasi

Hoftedysplasi er en utviklingsforstyrrelse i hoftene. Det utvikles som regel i de første årene når hoftene ikke er fullt utviklet. Denne tilstanden kan forårsake mye smerte, noe som gjør det vanskelig for hunden din å reise seg. Hunden vil ligge mye og bevege seg unormalt. Foreldrene bør undersøkes for hoftedysplasi før avl.

  • Epilepsi

Epilepsi er krampeanfall.  Denne sykdommen er mindre vanlig enn de andre arvelige sykdommene. Likevel er det viktig å ha den i bakhodet.

Mat

Fordi dalmatineren har stor sjanse for å få atopi, og kan klø en del på grunn av det, kan man tenke på dette når man velger fôr. Flere dietter er designet for å redusere kløe, som er et symptom på atopi. Spesialdietter skal alltid gis i samråd med veterinær.

Videre må fôret møte aktivitetsnivået til hunden. Hvis du er usikker på hva slags fôr du bør gi, og hvor mye hunden din trenger, kan du alltid kontakte din AniCura-klinikk.

Type hund

Vakt- og jakthund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.