Fransk bulldog

Fransk bulldog har en lang historie som selskapshund. Det er vanskelig å motstå dens morsomme og sjarmerende vesen. Rasen er blitt svært populær, men den har imidlertid ofte helseproblemer og vi anbefaler at dere leser om disse i artikkelen under.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Som navnet antyder, oppsto fransk bulldog slik vi kjenner den i dag i Frankrike. Noen tror imidlertid at røttene går tilbake til England, hvor små bulldogger var populære blant snøremakere. Mest for selskapets skyld, men også for å holde unna rotter. Snøremakerne bestemte seg for å ta bulldoggen til Frankrike, der den på slutten av 1800-tallet utviklet seg fra krysninger mellom forskjellige raser. Fransk bulldog ble raskt populære blant den parisiske eliten, de ble forelsket i rasens særegne utseende og karakter.

Den første raseklubben ble opprettet i Paris i 1880, og den første rasestandarden er fra 1898. Samme år anerkjente den franske kennelklubben fransk bulldog som en rase.

Frenchie er en ren selskapshund, og har raskt vunnet popularitet det siste tiåret.

Temperament

Fransk bulldog er en typisk familiehund som liker å være i sentrum av oppmerksomheten. Den er humoristisk og sjarmerende, og liker å underholde familien på forskjellige måter. Noen kaller den til og med «hundenes klovn", da den garantert får deg til å le. Den er smart og lettlært, men også ganske sta hvis den er i det humøret. Den viser hva den vil. Samtidig er det en rase som lett tilpasser seg eierens rutiner; derfor passer den i mange forskjellige sammenhenger.

Den blir lett glad i mennesker, spesielt familien, og kan noen ganger være litt for knyttet med den konsekvensen at den kan ha litt problemer med å være alene hjemme.

Fransk bulldog har ofte en stor personlighet - det er ganske enkelt en stor hund i et lite format.

Aktivitetsnivå

Franske bulldog trenger ikke så mye trening som mange andre aktive raser, men selvfølgelig trenger de daglige turer for å holde en sunn vekt og et lykkelig sinn. Siden de foretrekker å være med deg overalt, er den en god følgesvenn på alt fra løping eller turer i skogen. Det viktigste er å passe på rasens følsomhet for varme. Planlegg turer morgen og kveld for å unngå den verste varmen på sommeren.

Pelspleie

Fransk bulldog har en kort, fin, glatt pels som er lett å stelle. Det tar ikke mye tid med pelspleie. Børst pelsen ukentlig med en gummibørste eller en myk børste ved behov. Bad den månedlig eller etter behov for å holde pelsen ren.

Det viktigste er å rengjøre foldene i ansiktet og å rense ørene regelmessig.

Trening

Frenchie er lettlært hvis du gjør treningen og øvelsene morsomme og underholdende. Den er leken og intelligent, men også selvstendig – noe som kan medføre stahet. Imidlertid trives den med menneskelig kontakt, og er liker å trene hvis dette betyr at den får være sammen med deg. Tren med positive forsterkninger og ulike øvelser, så vil du lykkes.

Grunnet sitt store behov for selskap, er dette ikke en hund som liker å være alene i lengre perioder. Sørg for at du kan dekke behovet for selskap - ellers bør du velge en annen rase.

Fransk bulldog går generelt bra med folk flest, inkludert med barn. Den kan imidlertid være territoriell ovenfor familien, spesielt i nærvær av andre hunder. Lær hunden din tidlig hvordan den skal oppføre seg rundt mennesker og andre hunder, du kan faktisk begynne med sosialisering den dagen du får valpen hjem. Beskytterinstinktet kan i noen tilfeller gjøre det til en god vakthund, men rasen bjeffer generelt lite.

Størrelse og vekt

Høyden på rasen er vanligvis rundt 30 cm, og vekten er mellom 8–14 kg.

Farge

Rasen kommer i tre godkjente farger / mønster, den vanligste er brindle. De andre fargene er fawn og pied.

Spesielt for rasen

På varme sommerdager bør du være veldig forsiktig med å trene fransk bulldog, ta den heller på tur når det er kjøligere, som om morgenen eller kvelden.

Du har kanskje hørt franske bulldogger som snøfter, snorker og stønner mye. Dette er ikke lyder du bør overse, siden det er et tegn på at den har problemer med luftveiene. Dette er selvfølgelig både ubehagelig for hunden og potensielt farlig. Vi anbefaler derfor at du finner en oppdretter som fokuserer på bedre luftveier og mindre pusteproblemer. I motsetning til det mange tror, er det ikke noe «rasen skal gjøre.»

Arvelige sykdommer

Fransk bulldog er spesielt utsatt for allergier og hudlidelser. Det kan også lide av ryggproblemer i forskjellige former. Gitt at Frenchie også er en kortsnutet rase (med forkortet nese og hodeskalle), kan den også lide av pusteproblemer og problemer med å regulere temperaturen. Samlebetegnelsen for alle disse luftveislidelsene er BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome). Den kan også utvikle øyeproblemer.

Andre kjente lidelser som kan påvirke den franske bulldoggen er:

  • Canine Multifocal Retinopathy 1 (CMR1)
  • Degenerativ myelopati (DM)

Mat

Hvor mye en fransk bulldog bør spise avhenger av størrelse, alder, bygning, metabolisme og aktivitetsnivå. Velg mat av høy kvalitet, følg med på hundens vekt og spør veterinæren om råd hvis du er i tvil.

Ingen hunder bør lide av overvekt, men for denne rasen er det ekstra viktig å følge med på vekten. Ellers kan det få enda større problemer med pusten.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.