Nova Scotia duck tolling retriever

Sensitiv, en intelligent jeger og en god lekekamerat. Dette beskriver en Nova Scotia duck tolling retriever, også kjent som en toller. Kan dette være en rase som passer for deg? Les mer om bakgrunnen, personligheten og tollerens helse her.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunnen til tolleren

Nova Scotia duck tolling retriever er også kjent som en toller. Denne hunderasen kommer, som navnet avslører, fra Nova Scotia, en halvøy øst for Canada.

Jakting på ender og gjess

Hva denne rasen hovedsakelig ble brukt til er også inkludert i navnet, nemlig å tolle (lokke til seg). Å tolle betyr at hunden lokket ender og gjess ut på vannet sånn at eieren kunne jakte mer effektivt. Hunden plukket deretter opp anden etter at den var skutt, og leverte den så til eieren sin. Når man ser på tollerens bakgrunn og historikk, kan man bedre forstår personligheten og behovet for aktivitet.

Personlighet

Ekstrovert, munter og leken. Fra sin bakgrunn har tolleren lært seg å jakte og apportere. Denne atferden finnes fortsatt i personligheten. Dersom du kaster en ball, vil tolleren med glede hente den til deg.

En smart hund

Tolleren er en smart hund. Den liker å selv tenke ut hvordan den skal utføre en oppgave. Tolleren er også sensitiv og knyttet til eieren sin. Eieren er tollerens forbilde og vil raskt adoptere hans/hennes oppførsel.

Når en toller får for lite oppmerksomhet

Dersom tolleren ikke sosialiseres skikkelig, kan den utvikle negative trekk, slik alle hunder kan. En toller som er alene hele dagen, kan finne på å bjeffe, grave eller ødelegge ting. Det er derfor viktig å sørge for at tolleren din ikke kjeder seg, og at man begynner å trene allerede når den er valp.

Aktivitet: energibombe!

En Nova Scotia duck tolling retriever valp skal ikke undervurderes. Tollervalper har mye energi. Ha dette i bakhodet det første året og sørg for å gi valpen nok mosjon og mentalstimuli.

Ettersom valpen blir eldre, vil energinivået avta. Men det betyr ikke at tolleren ikke setter pris på en lang og fin tur, hundesport eller andre aktiviteter, som svømming.

Som fisk i vannet

Tolleren er veldig glad i vann, akkurat som en golden retriver eller flat coated retriver. Tolleren er utstyrt med dobbel pels og svømmehudsføtter, noe som gjør det logisk at denne rasen liker å plaske rundt i vannet.

Passer også inn i leiligheter

På grunn av størrelsen kan du fint ha en toller i en leilighet. Bare sørg for at hunden får nok stimuli i løpet av dagen. Får den dette, vil den fint kunne slappe av og være fornøyd.

Pelsstell: lett å vedlikeholde

Tolleren trenger ikke mye pelsstell. Med sin doble pels er tolleren godt beskyttet mot kulde og skitt. Den trenger derfor ikke og vaskes ofte. For å vedlikeholde det naturlige beskyttende laget i pelsen, er det bare nødvendig å vaske hunden når den er skitten. Svømmer tolleren din jevnlig i rent vann? I så tilfelle er det ikke nødvendig med en vask.

For å forebygge floker, og for å fjerne løs pels, anbefaler vi at du børster tolleren din en gang i uken. Børst en gang daglig om våren og høsten når hunden røyter mer.

Trening: en egen vilje

Du kan trene tolleren din ganske bra, men husk på at denne rasen er viljesterk. Fordi den er intelligent, liker den å tenke ut hva den skal gjøre, og hvordan. Derfor er det viktig å ha tydelige og klare regler, og å trene tolleren med positiv forsterkning. Sørg også for at tolleren din ikke får mulighet til å kjede seg, ellers vil den kunne utvikle uønsket atferd. Videre er det viktig å være klar over at denne rasen lærer igjennom å observere. Den vil se på lederen sin som et forbilde, og vil adoptere denne atferden.

Et tips: hundesport med tolleren din

Til syvende og sist vil tolleren alltid gjøre noe i lang tid dersom den liker oppgaven. Å drive med hundesport som agility eller “flyball” kan være perfekte aktiviteter for en toller.

Start sosialiseringen tidlig: valpetrening

Det er alltid en god idè å begynne og trene tolleren allerede fra den er valp, på et valpekurs. Her vil valpen fra tidlig alder lære hva som er lov og hva som ikke er lov. Tenk blankt annet på bjeffing og hvordan komme overens med andre hunder.

Størrelse og vekt

Disse retrieverne er litt mindre enn golden retrieveren og flat coated retriever, og er derfor den minste av retrieverne. Hannhundene er opp til 51 centimeter, og tispene er opp til 48 centimeter. I gjennomsnitt er voksne hannhunder 20 til 23 kg, og tispene mellom 17 og 20 kg. Hundens vekt må stå i forhold til høyden. Er du usikker på om hunden din har en sunn vekt? Ta i så tilfelle kontakt med din AniCura-klinikk.

Farge

Tolleren er et skikkelig blikkfang med den røde/oransje fargen og hvit haletipp, poter, bryst og bliss. Disse fargene gir tolleren et reveaktig utseende.

Spesielt for rasen

Tolleren er en veldig aktiv rase. Disse hundene elsker å løpe, hoppe og svømme. De er gode på å hente ting, og hjelper gjerne til med ulike oppgaver. Imidlertid har de en egen vilje. Fordi de er intelligente, kan de også bestemme seg for hvordan de vil utføre en oppgave, og det er ikke alltid de vil gjøre det på din måte.

Arvelige sykdommer

Tolleren er i det store og det hele en ganske frisk rase. Som hos mange andre raser forekommer likevel noen ar elige sykdommer som man må være obs på. Ha dette i bakhodet dersom du velger en toller. Sett deg godt inn i arvelige helseproblemer.

hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsartrose (AD) og ulike øyensykdommer (PRA, CEA, katarakt, etc.), i tillegg til autoimmune sykdommer som IMRD (leddbetennelse) og SRMA (hjernehinnebetennelse), samt øvrige sykdommer som allergi, Addison, hypotyreose m.m.”

 • Hofteleddsdysplasi (HD) - Er en utviklingslidelse i hofteleddet. Hunden vil ha smerter.
 • Patellaluksasjon – En tilstand hvor kneskålen er løs.
 • Albueleddsdysplasi (AD) - Bøying og strekking av ett aller begge frembein er smertefullt, og hunden din vil halte.
 • Øyesykdommer - Som progressiv retinal atrofi, collie eye anomaly (CEA) og distikiasis.
 • Addisons sykdom – En tilstand der et bestemt stresshormon ikke produseres lenger, sånn at kroppen ikke fungerer som normalt.
 • Hypotyreose – En hormonlidelse hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner.
 • IMRD - Rheumatisk artritt, også kalt "Tollersyken"
 • SMRA - steroidresponsiv meningitt, en hjernehinnebetennelse som gjern erammer unge hunder og valper. 
 • Epilepsi - Tolleren kan lide av gjentatte epileptiske anfall som oppstår raskt.

Mat

Hunder er ulike i størrelse, vekt og aktivitetsbehov. Sørg for at tolleren din er sunn ved å skreddersy dietten dens. For ernæringsråd, ta kontakt med din AniCura-klinikk, eller ta en prat med veterinærene i AniCura-appen.

Type hund

Apporterende jakthund.

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe en toller? Velg i så tilfelle en oppdretter hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en tollervalp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.