Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en lojal og intelligent familiehund som lett gjenkjennes på grunn av sin «ridge», en kam av hår som vokser i motsatt retning av resten av pelsen på ryggen. Selv om rasen ble kjent i sitt hjemlige Afrika for sin dyktighet til å spore løver, er ridgebacks i dag høyt verdsatte hunder hvis eiere må være forberedt på å takle en uavhengig hund som har en iboende driv etter å jage etter bytter.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Rhodesian ridgeback, også kjent som bare «ridgeback» eller som afrikanske løvehunder, er en hunderase avlet i det sørlige Afrika. Her ble den avlet frem av afrikanske bønder, som blandet europeiske hunder med innfødte hunderaser. Det var behov for en rask, sterk, holdbar og modig hund som ville trette ut byttedyr (spesielt løver) og fungere som en vakthund.

Rasen ble offisielt etablert i 1922 av en mann ved navn Francis Barnes. Noen år senere ble hunden registrert av den sørafrikanske kennelklubben, og navnet ble endret fra Rhodesian Lion Dog til Rhodesian Ridgeback. Navnet kommer fra kammen med bakvoksende hår på rasene. Ordet «ridge» på engelsk betyr «åskam».

Temperament

Rhodesian ridgebacker er kjent for å være lojale og intelligente med vakt- og jaktinstinkter. De er viljesterke og selvsikre hunder som beskytter eierne og familien sin. De krever en kjærlig og konsekvent oppvekst og riktig sosialisering, og er derfor ikke det beste valget for uerfarne hundeeiere. Til tross for at de er ekstremt atletiske, er de også følsomme.

Aktivitetsnivå

Rasen er hovedsakelig en selskapshund som er energisk og aktiv, men med trening blir den generelt en rolig og stille hund. Rhodesian ridgeback krever mye trening, og alle som tenker på å skaffe seg en, bør like å være utendørs. Det er en hund som er ideell for løping, sykling og fotturer - en virkelig langdistanseløper. Rasen kan tilpasse seg en rekke livssituasjoner, inkludert leiligheter, hvis de aktiviseres på riktig måte.

Pelspleie

Ridgebackens kjennetegn er hårkammen som løper langs ryggen i motsatt retning fra resten av pelsen. Pelsen er kort krever ingen spesiell pleie.

Trening

Rhodesian ridgeback er en kraftig og atletisk hund som kan være sta og ha mye egen vilje. På grunn av sin bakgrunn trenger denne rasen å begynne med trening i ung alder, og hvis du er konsekvent og rettferdig, kan dere nå langt med treningen. Men de trenger også mental stimulering; en lei ridgeback blir fort destruktiv. Hold treningsøktene dine korte og interessante, det gjør ikke noe at du slutter tidligere enn planlagt, så lenge hunden din er entusiastisk når dere avslutter.

Størrelse og vekt

Hanner: 63–69 cm

Tisper: 61–66 cm

Vekt: 30–38 kg

Farge

Lys til rød hvetefarget med en pels som er kort og tett. Noen hvite tegninger kan forekomme.

Spesielt for rasen

En Rhodesian ridgeback bruker litt tid på å modnes, og er kjent for å være veldig intens som valp og unghund. Hvis du tenker på å skaffe deg en, er det viktig å vite at den trenger mye trening som valp. Vær forberedt på å delta på flere lydighetskurs i løpet av hundens første år.

Arvelig sykdom

Rhodesian ridgebacks er vanligvis sunne hunder, og ansvarlige oppdrettere screener hundene sine for hofte- og albueleddsdysplasi (HD/AD) og øyelyser avlsdyrene før bruk. Noen hudproblemer forekommer, og en liten prosent er født med Dermoid sinus. Det pågår forskning på sykdommen, og forhåpentligvis kan den avles bort i løpet av de kommende årene.

Andre sykdommer som er kan forekomme i rasen er:

 • DM (Degenerativ myopayti)
 • EOAD (Early Onset Adult Deafness)

Disse kan testes med DNA-tester.

Mat

Ridgebacker trives med hundemat av god kvalitet, og typen fôr bør være tilpasset hundens alder og aktivitetsnivå. Ridgebacker legger lett på seg, og er kjent for å kunne forsyne seg fra kjøkkenbenken, så pass på å ikke la søndagssteken stå uten tilsyn. Følg med på hundens vekt, og ta kontakt med veterinæren din hvis du er bekymret for hundens hold.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.