Hunn eller hannkatt – hva passer deg?

Akkurat som hos mennesker har katter forskjellige personligheter. Noen av disse trekkene påvirkes av kattens kjønn. I denne artikkelen vil vi snakke om noen signifikante forskjeller mellom hunn og hannkatter, som du kan ha godt av å vite før du tar din beslutning.

Når du skal bli katteeier er det mange ting å tenke på. Noe av det viktigste er å passe på å velge en katt som vil trives godt i ditt hjem og med din livsstil. Omgivelsene og omstendighetene i ditt daglige liv vil nødvendigvis påvirke katten din, og vise versa. Ting å ha med i vurderingen er hvor mange dere er i familien og om dere har katt eller annet dyr fra før.

Med dette i tankene må du vurdere om en hann eller hunnkatt vil passe best inn hos deg, da adferden mellom de kan variere noe. Selvsagt vil mesteparten av personligheten avhenge av andre ting, som arv, erfaringer og om katten er kastrert eller ikke. Begge kjønn er koblet til sine fordeler og mulige ulemper.

Personligheten til hannkatter og hunnkatter

Det finnes mange myter om kjønnsforskjellene hos katt. For eksempel sies det at hannkatter er mer kjærlige med mennesker, at de er mer avslappet og mer eventyrlystne enn hunnkatter. Om hunnene sies det at de er mer høylytte og krevende husdyr enn hannene. Dette kan stemme i noen tilfeller, men disse tingene har mye mer med kattens erfaringer både tidlig og videre utover i livet. Og ikke minst avhenger det av om katten er kastrert eller ikke.

Noen vil si at hannkatter er frie sjeler, som kan være mer aggressive mot andre katter, mens hunnkattene vil unngå konfrontasjoner når det er mulig. Ukastrerte hannkatter er mer territorielle, men hvilken som helst katt, hann eller hunn, kan bli aggressive ved møte med en ukjent katt i territoriet sitt.

Det virker som at hannkatter oftere vandrer mer og har et noe større territorium, mens hunnkatter holder seg nærmere hjemmet og har et mindre område. De vil begge markere dette området ved urinering, men hannkatter markerer ofte jevnlig hele året mens hunnkattene gjør det hyppigere i løpetiden sin. Men igjen vil dette behovet etter å markere territoriet sitt bli mye mindre hvis katten kastreres. Det er verdt å merke seg at kostnaden for kastrering er høyere for hunnkatter enn hannkatter, da det er en større operasjon, men dette er selvsagt en engangskostnad.

Størrelsesmessig pleier hannkatter å bli noe større enn hunnkatter av samme rase. Ellers kan de være vanskelige å skille på utseende. De har samme forventede livslengde, selv om hannkatter kan utsette seg for mer farlige situasjoner og høyere risiko for skader på grunn av sin noe mer aggressive adferd.

En annen likhet er at de fleste hunn- og hannkatter foretrekker å være den eneste katten i husholdningen. Dette betyr dog ikke at de ikke setter pris på å utforske og oppdage verden utenfor hjemmet. Dette blir særlig viktig for dem under løpetid, da de vil kunne dra ut på lang tur for å finne noen å pare seg med.

Som du skjønner er det langt flere likheter enn forskjeller mellom kjønnene. Det viktigste når du skal velge deg en ny katt er å basere beslutningen på personligheten og adferden til katten. Da vil du ha størst sjanse for å få deg en lojal og kjærlig venn for mange år fremover.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.