Å velge katt eller kattunge

Det er stort sett ikke noe i denne verden som er så søtt som en kattunge. Likevel finnes det mange fordeler ved å anskaffe seg en voksen katt. Her er noen ting å tenke på før du bestemmer hva som blir mest riktig for deg.


Det er vanskelig å ikke la seg friste av den dunete skjønnheten til en kattunge, spesielt når du først har bestemt deg for å få deg en katt som nytt familiemedlem. Til tross for det, vil det for noen fungere mye bedre å skaffe seg en voksen katt. En kattunge har mange av behovene til et lite barn – de trenger konstant oppmerksomhet og tilsyn, og de må oppdras for å være trygge og kunne vokse opp til en frisk og lykkelig voksen katt. Men allikevel, den søte keitetheten til en liten kattunge, får deg ofte å glemme alt ekstraarbeidet. Vi håper vi med denne oversikten over fordeler og ulemper kan hjelpe deg å finne ut av hva som vil fungere best for deg.

Hva det innebærer å få seg en kattunge

La oss være ærlige; den største fordelen med kattunger er at de er så søte. Store øyne, myk pels, poter som virker minst tre størrelser for store. For å ikke snakke om gleden i å se dem oppdage verden rundt seg mens de stadig lærer nye ting. En annen stor fordel er at du får muligheten til å forme den lille katten og oppdra den helt etter eget ønske. Dette er dog noe å tenke litt videre på. Alt du ønsker at katten skal mestre må du lære dem – som å bruke dokasse, lystre til navnet sitt og komme når du roper. Du må også lære dem hva de ikke får lov til å gjøre – som å klatre i gardinene, klore opp møbler, hoppe opp på matbordet og å angripe tærne dine.

Kattunger har en såkalt sensitiv periode, fra de er født til to måneders alder. I løpet av denne tiden lærer de at mennesker er vennlige, at støvsugeren ikke er livsfarlig, og andre lignende ting. Det er derfor viktig å føle seg trygg på at oppdretter har tatt godt vare på kattene i denne perioden.

Utgifter er en annen faktor å ta med i vurderingen; mange katter ser ut til å bruke opp mange av sine ni liv i løpet av sitt første år. Vær forberedt på å bli godt kjent med din lokale dyreklinikk, så pass på at du vet hvor den ligger og hvordan du kommer i kontakt med dem. Og på temaet skader er det viktig å huske på at kattunger er skjøre vesener. Hvis du har små barn som ikke enda har lært å leke og kose forsiktig med katt, er kanskje en kattunge ikke det beste valget for dere nå. Dette er også verdt å huske hvis du selv er dårlig til beins, har dårlig balanse eller lignende.

I tillegg til muligheten for skader er det mange flere «vanlige» besøk hos veterinær det første året, enn senere i livet. Kattungen skal vaksineres i to runder, og skal mest sannsynlig kastreres, og dette vil innebære noen kostnader.

Hvorfor bør du overveie å skaffe en voksen katt?

Ja, kattunger er søtere enn voksne katter. Men hvis vi setter utseende til side, er fordelene med å få seg en voksen katt mange. For det første, så vet du hva du får med en voksen katt. Personlighet, kroppstype, størrelse, språk, pels og adferd er allerede ferdig utviklet hos en voksen katt. Hvis du kjøper en rasekatt vil du ha noe mer kjennskap til slike egenskaper for en kattunge, basert på foreldre og andre slektninger samt oppdretteren. Så hvis du er ute etter Lille Herr Rolig for kosete stunder i sofaen, bør du se etter en katt som er i alle fall et par år gammel. Ellers kan du plutselig ende opp med Store Herr Raptus.

Eldre katter vil være mer praktiske hvis du har barn. De vil kjenne på når de bør trekke seg litt tilbake, og vil kunne forstå barnets forutsetninger og begrensninger på en helt annen måte. De vil derfor ha mye mer tålmodighet med de yngre familiemedlemmene.

Den største fordelen ved å få seg en eldre katt er dog ofte for katten selv. Mange eldre katter blir glemt og valgt bort. Uansett hvor kosete og veloppdragne de er - i konkurranse med en søt liten kattunge taper man ofte. Det å ikke vite hvorfor de endte opp på kattehjem eller hvordan de har hatt det tidligere, kan føles skremmende. Hvis katten adopteres fra kattehjem, vil de ansatte være flinke til å se an personligheten til katt og ny eier for å finne den beste matchen. For selv om personligheten til en voksen katt allerede er etablert, vil evnen til å knytte an til deg fortsatt være der. Kjærligheten til den som bringer dem hjem til et trygt og stabilt hjem vil ofte være den største og vakreste av alle.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.