Britisk korthår

Denne runde og kosete teddybjørnen med luksuriøs pels er en intelligent, ærverdig og kjælen venn. Den kan virke litt reservert i starten, men når den blir kjent med deg blir den din mest hengivne følgesvenn.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Britisk korthår stammer fra Storbritannia på 1880-tallet. Rasen, som da ble kalt «britisk blå», ble utviklet fra vanlige huskatter, og fargen var alltid den klassiske blå (dvs. grå). Britisk blå ble raskt en populær katt, ikke minst på utstillinger rundt århundreskiftet. Rundt 1914-1918 ble persere brukt i avlsprogrammet for genetisk variasjon.

Det ble dessverre en stor nedgang i rasen under første og andre verdenskrig, og på 1950-tallet var det kun få katter igjen. Rasen ble gjenopplivet ved å krysse inn huskatter, russisk blå, perser og andre katter.

Til å begynne med hadde europeisk og britisk korthår samme rasestandard, men tidlig på 80-tallet bestemte FIFe (Fédération Internationale Féline) seg for å registrere dem som to ulike raser.

Personlighet

Britisk korthår er en rolig og fåmælt katt som er hengiven, vennlig og enkel å ha med å gjøre. Det beskrives iblant som en lite krevende venn med lav stemme og moderat aktivitetsnivå. De er ikke overivrig på kos, men liker å være rundt deg og går fint sammen med de fleste personer og kjæledyr. Disse kattene er ikke skvetne eller nervøse - de er rolige og avbalanserte familiemedlemmer om beholder roen uansett hva som skjer.

De er ikke veldig aktive, men de har sine øyeblikk der de løper rundt og oppfører seg som en kattunge. De liker ikke å bli båret på, de foretrekker å ha verdighet og kontroll med alle fire potene på bakken.

Utseende, størrelse og vekt

Britisk korthår er en medium- til stor katt med kraftig og muskuløs kropp. Den har korte, sterke ben og hale, runde poter og avrundet haletipp. Den ligner litt på en teddybjørn med sin korte, tykke pels, store rundt hode og kinn, store runde øyne og korte nese.

Siden britisk korthår er en ganske stor og kraftig rase, så blir de ikke fullt utvokst før de er 3 til 5 år. Fullt utvokste hanner veier rundt 5-7 kg, hunner 3-5 kg.

Farge

Denne rasen kommer i nesten alle slags farger og mønstre, ikke bare den originale grå (blå). De kan for eksempel være sort, hvit, krem, sjokolade, rød, kanel, lilla, maskefarget, tabby eller skilpaddefarget. Øyenfargen avhenger av pelsfargen, og kan være blå, grønn, oransje eller kobber.

Pelspleie

Kattens korte, tette og plysj-lignende pels er enkel å pleie med ukentlig børsting. Hvis du har utekatt bør du børste den oftere på våren når den røyter vinterpelsen.

Spesielt for rasen

Britisk korthår er, lik deres britiske landsmenn, høflige og verdige. De er intelligente katter som sjelden ødelegger eller raserer ting. Det kan finnes unntak, men som regel er ikke britisk korthår noen ligge-på-fanget-katt. Men de vil gjerne være nær deg hvis de liker deg, f.eks. ved siden av deg i sofaen. Hunnkatter er oftere mer seriøse og verdige enn de mere lettlivede hannkattene.

Arvelige sykdommer

Britisk korthår er generelt en frisk katt, men de er disponert for hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den vanligste hjertesykdommen hos katt. De er også predisponert for hemofili B, en arvelig blødningsforstyrrelse. Spør alltid etter papirer på helsestatus på avlsdyr, og hold deg unna useriøse oppdrettere.

Fordi perser tidligere har vært krysset inn i rasen, så er det en liten risiko for at de kan få polycystisk nyresykdom. Denne sykdommen gir nyresvikt fordi det gradvis dannes mer og mer cyster eller væskefylte hulrom i nyrene.

Det finnes en gentest for dette, så det er lurt å spørre oppdretteren om avlskattene er testet – seriøse oppdrettere bør vite det.

Mat

Som for mange raser er det vanligste helseproblemet overvekt. Særlig hvis du har en voksen katt som tilbringer mye av tiden i sengen eller sofaen. Og britisk korthår elsker å slappe av. Derfor er det lurt å spørre veterinæren om riktig fôr, og prøv å aktivisere den med ulike leker og aktiviteter.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.