Britisk langhår

Denne søte, rolige katten med rundt ansikt er i nær slekt med britisk korthår, og de ligner hverandre både når det gjelder utseende og personlighet. Hovedforskjellen er, som navnet tilsier, den lange, silkemyke og tykke pelsen.


Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Hengivenhet

    Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
  • Barnevennlig

    Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Energinivå

    Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
  • Snakkesalighet

    Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Britisk langhår er en langhårsvariant utviklet fra rasen britisk korthår, og de har sammenflettet opprinnelse. Katten stammer fra paringer mellom britisk korthår og perserkatter. Den opprinnelige årsaken til disse kryssparringene var at de ønsket å gjøre genpoolen til britisk korthår større, da den hadde blitt mindre etter første og andre verdenskrig. Det ble færre britisk korthår, så oppdrettere hadde ikke annet valg enn å pare med andre raser for å redde rasen.

Genet for lang pels nedarves recessivt, derfor videreføres genet skjult i genpoolen. Noen ganger blir det født langhårede katter flere generasjoner senere. Dette gjaldt også for britisk korthår, og i årtier var kattunger uten den karakteristiske korte pelsen uønsket. De ble gitt bort, og i noen tilfeller ble de også avlivet, for å holde på den opprinnelige rasetypiske pelsen.

Derfor var det veldig kontroversielt da noen oppdrettere begynte å avle spesifikt for lang pels. Til dagens dato er det kun noen få katteorganisasjoner som godkjenner britisk langhår som er egen rase.

Personlighet

Britisk langhår har en kombinasjon av egenskapene til britisk korthår og perserkatter. Det er en rolig og avslappet rase som er kjælen, vennlig og enkel å ha med å gjøre. Disse teddybjørn-lignende kattene elsker å være sammen med familien, men de er ikke typiske ligge-på-fanget-katter. De vil heller være nær deg ved foten av senga eller på armlenet, og liker ikke å bli båret eller håndtert. Britisk langhår er ikke nervøs eller skvetten av seg – de er avslappet og enkle familiemedlemmer som holder seg rolig uansett hva som skjer.

Det de tilbyr er sitt søte og elskverdige nærvær. Men lik katter flest så liker de oppmerksomhet og kontakt med familien sin, særlig å bli strøket mykt samt å leke med deg. Gi katten muligheter til å leke slik at den blir mentalt stimulert og fornøyd.

Utseende, størrelse og vekt

Britisk langhår er en medium- til stor katt, med robust kropp og muskuløs utseende. De har bredt, firkantet hode, runde kinn og kort hals. Beina er medium lang til korte, og potene er runde. Lik britisk korthår så har den små og avrundede ører. Sammen med de store, mørke og runde øynene samt den store pelsen så gjør dette at britisk langhår ser ut som en søt teddybjørn. Hunner veier mellom 4-6 kg, mens hanner veier opptil 8 kg.

Farge

Britisk langhår har mange varianter av farger og mønstre, lik britisk korthår. De finnes ikke bare den originale grå (blå). De kan for eksempel være sort, hvit, krem, sjokolade, rød, kanel, fawn, lilla, maskefarget, tabby eller skilpaddefarget. Det finnes noe for enhver smak blant de 300 fargevariantene. Øyenfargen avhenger av pelsfarge, og kan være blå, grønn eller kobber.

Pelspleie

Pelsen til britisk langhår er myk, dobbel og tykk. Siden pelsen til britisk langhår er kortere enn pelsen til persere, så er den klassifisert som semi-langhåret. Den veldig tykke underpelsen gjør at pelsen står ut fra kroppen, noe som gir den et «bamsete» utseende.

For å ta vare på pelsen så må du børste den minst en gang i uken. Det er sjeldent den har behov for et bad, det ordner katten selv. Du må børste den oftere i røyteperioder. Børsting reduserer sjansen for floker og gjør pelsen fin og blank. Det reduserer også sjansen for at katten får hårballer.

Spesielt for rasen

Britisk langhår har det mindre travelt enn andre raser, og utvikler ikke full pels og busket hale før de er over året. Det kan faktisk ta opptil tre år før katten er fullt utvokst. Ikke alle rasekattklubber godkjenner dem som egen rase, så det kan også være vanskelig å finne en oppdretter.

Arvelige sykdommer

Britisk langhår er generelt en frisk rase, men de har økt forekomst av hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Det finnes dessverre ingen kur for hypoertrofisk kardiomyopati, men tidlig diagnostisering gjør at man kan starte behandling. Noen katter kan leve med sykdommen i flere år.

Siden perserkatter har vært brukt til å skape rasen, har de en liten sjanse for å få polycystisk nyresykdom (PKD). Denne sykdommen gir nyresvikt fordi den gir cyster eller væskeblærer i nyrene som gradvis utvikler seg. Det finnes en gentest for dette, så det er lurt å spørre oppdretteren om de har sjekket for det. Seriøse oppdrettere bør ha kjennskap til status på avlskatter.

Mat

Lik britisk korthår så er det vanligste helseproblemet til rasen overvekt. Særlig hvis du har en voksen katt som bruker mesteparten av tiden på å sove i sofaen eller sengen. Og britisk langhår elsker å slappe av. Derfor er det viktig at du bruker et fôr anbefalt av dyrlegen, og at du holder katten i aktivitet ved å gå tur og ha ulike leker.

For å gjøre det lettere for katten din å bli kvitt alle de lange hårene den svelger, så kan du gi kattemat eller godbiter som er beregnet for å bli kvitt hårballer.

Fem fakta om britisk langhår

  1. Britisk langhår er en relativt ny rase som ble utviklet fra langhårede kattunger som ble født i kull til britisk korthår.
  2. Disse kattene er ikke skvetne eller nervøse - de er avslappede og enkle familiemedlemmer som beholder roen uansett hva som skjer.
  3. Denne avslappede katten ha ikke problemer med barn, så lenge barna vet hvordan de skal være rundt katter. Lær barna å behandle katten med respekt.
  4. Den liker ikke noe særlig å bli båret på.
  5. Det vanligste helseproblemet til rasen er overvekt. Særlig hvis katten tilbringer mye av tiden i senga eller sofaen. Så pass på hvor mye mat den får.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.