Devon rex

Noen sier de ligner en alv, noen Kate Moss og andre sier Yoda fra Star Wars. Disse kattene med deres spesielle utseende er virkelig noe for seg selv. Møt devon rex – den rampete og lekne katten med den uvanlige pelsen.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Lik sin «kusine» cornish rex, oppstod devon rex i England. Stamfaren var en katt kalt Kirlee, en katt med bølgete pels som var født i Devonshire i 1960. Moren til denne katten  tilhørte en dame som het Beryl Cox, og hannkatten var en villkatt med samme krøllete pels. Kirlee hadde det samme genet som rasen cornish rex, som så dagens lys et tiår tidligere i nærliggende Cornwall. Testparringer viste at Kirlee var et unikt resultat av en naturlig genetisk mutasjon og kunne derfor anses som en egen rase. Devon rex ble skapt, og i 1979 ble rasen anerkjent av internasjonale katteorganisasjoner.

Personlighet

Devon rex er en intelligent og sosial katt. Den er veldig interessert i alt som foregår rundt seg, og elsker å sitte eller ligge i hodehøyde på skulderen til sin favorittperson. Den er kjærlig og vil helst være så nær deg som mulig, og den kommuniserer med en myk, stille stemme.

Devon rex er leken og utadvendt, og har ingen problemer med andre kjæledyr, eldre barn eller hyppige besøk av andre personer. Den nekter å bli utestengt fra aktiviteter, og siden den er så intelligent så elsker den utfordringer slik som interaktive leker, katte-puslespill, å lære seg triks eller lære seg å hente ting. Mange sier den ligner en alv – både i utseende og væremåte. Så ikke bli overrasket hvis den finner på rampestreker, spesielt hvis den kjeder seg.  Siden devon rex er så sosiale liker de ikke å være lenge alene hjemme.

Ved middagstid vil den trolig komme til bordet sammen med resten av familien. Derfor må man passe ekstra på at den ikke stjeler ved bordet, og ikke gi den annet enn kattemat.

Utseende, størrelse og vekt.

Devon rex er en liten til mellomstor katt med særegne, store ører som sitter lavt, og store, nysgjerrige øyne. Noen katter har små hårtuster på ørene som kan ligne ørevarmere. Hodet er stort, bredt og kileformet med høye kinnbein, kraftig hale og kort nese. De har en slank og muskuløs kropp med lange bein og kort, fløyelsaktig pels med masse bølger og krøller. Bakbeina er litt lengre enn forbeina. Fullt utvokste hanner veier mellom 3,5-5 kg, og hunner 2-3,5 kg.

Farge

Devon rex kommer i nær sagt alle slags farger og mønstre. For eksempel hvit, svart, blå eller sjokolade til lilla, rød, tabby, skilpaddefarget og flekkete mønstre. Øyefargen avhenger av pelsfargen og kan være alle mulige farger, inkludert blå og turkis.

Pelspleie

Devon rex er enkle å pleie da de ikke røyter noe særlig og tørker fort etter bading. De røyter noe, men pelstypen gjør den mindre synlig enn for enkelte andre raser. Noen katter har bustete, løse krøller mens andre har tynn og nærmest semsket pels. Pelsen er tykkest på ryggen og på sidene.

Når det gjelder pelspleie er regelen jo mer forsiktig jo bedre, da hårene er skjøre og lett kan bli ødelagt av børsting. Noen devon rex-katter kan få fettete områder i hudfolder og på potene. Da kan det være en god idé å bade den annenhver uke.

Spesielt for rasen

Devon rex elsker varme mye mer enn andre normalpelsede katter. Derfor foretrekker de å være innendørs heller enn å være ute i kjølig vær. Den leter alltid etter det varmeste stedet, og kan foretrekke å sove under dyna di. Du må beskytte den fra direkte sollys da de lett kan bli solbrent.

Disse kattene er også spenstige og kan hoppe høyt. Detner neppe noe problem for denne katten å komme seg øverst på bokhyllen.

Arvelige sykdommer

Devon rex er generelt en frisk rase, med det finnes noen arvelige sykdommer. En av disse er en lidelse kalt kongenital hyptrikose, kjent som arvelig skallethet. Rasen har også økt risiko for hjertesykdommen Hypertrofisk Kardiomyopati (HCM), og en muskelsykdom kalt devon rex myopati. Myopatien vises i løpet av det første leveåret og forårsaker muskelsvakhet og trøtthet. Hofteleddsdysplasi har blitt beskrevet hos rasen, en feildannelse i hofteleddet som kan gi smerter. Polycystisk nyresykdom er også funnet hos rasen, samt patellaluksasjon, en sykdom som gjør at kneskålen hopper ut av posisjon. Devon rex kan også få malassexia dermatitt, en encellet sopp som gir fettete hud, ørebetennelse og kløe, og som behandles med soppdrepende medisiner eller shampo.

Mat

Hvis du spør en devon rex eier vil han fortelle deg at disse kattene elsker mat. En katt som ikke lar sjansen gå fra seg dersom den kan få tak i menneskemat, slik som sandwichen din eller middagsrester. Disse kattene tigger ofte som en hund. Så du må passe på maten din, og sørg for at katten får et kattefôr av god kvalitet. Det er viktig at du ikke overforer den.

Devon rex er aktive og trenger et proteinrikt, næringsrikt og balansert fôr for å passe på vekten og bidra til god helse. Spør veterinæren om råd.

Fem fakta om devon rex

 1. En falsk påstand om devon rex er at de er hypoallergene grunnet pelsen. Pelsdyrallergi skyldes oftest flass (altså døde hudceller), ikke pelstype. Det finnes dog noen allergikere som reagerer mindre på visse typer katter, men det finnes ikke vitenskapelig bevis.
 2. Devon rex har blitt kalt en malende puddel, grunnet sin krøllete pels og logrende hale når den er glad.
 3. Prøv å teste intelligensen ved å lære den triks. Det finnes devon-katter som har lært seg å spille piano.
 4. De store ørene kan tiltrekke seg skitt, så rens dem ukentlig med en bomullsdott.
 5. Devon rex er hverken bråkete eller snakkesalige, men de «kvitrer» når de føler for det. For eksempel for å få din oppmerksomhet eller for å vise deg noe.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.