Hellig birma

Elegant og smidig, med snøhvite poter, klare blå øyne og gyllen pels som er berørt av en gudinne. Hellig birma er det vennlige familiemedlemmet alle fortjener.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Det egentlige opphavet til hellig birma er relativt ukjent, kanskje stammer den fra Sør-Asia. Det sies at den ble importert fra Burma til Europa tidlig i det 20. århundret. Hellig birma ble først beskrevet i Frankrike i 1925, og viser spor etter siameser-, angora- og perserkatt.

Ifølge legenden stammer alle birmakatter fra en tempelkatt i Burma som tilhørte en tempelprest. I tempelet var det en gullstatue av en gudinne med safirblå øyne. Da presten døde med kattens pote på sin kropp, forvandlet gudinnen kattens hvite pels til en flott gullfarge og øynene ble safirblå. Potene forble hvite som et tegn på kattens renhet. Det sies også at prestens sjel ble gjenfødt i kattens kropp, og senere fraktet til himmelen når katten døde. Etter denne hendelsen ble alle Burmesiske prester gjenfødt som hellige katter når de døde, noe som gav opphav til navnet den hellige katten fra Burma.

Personlighet

Birmakattene er elegante og forsiktige katter som beveger seg med verdighet, noe man kanskje forventer seg av tidligere tempelkatter. De har et kjærlig og hengivent vesen, og elsker å bli strøket mykt over hodet eller å sove på fanget ditt. De kommuniserer med en myk, klar stemme og gir beskjed hvis det er tid for mat, kos eller hvis den ved et uhell blir lukket inne – men de krever ikke spesielt mye oppmerksomhet.

Hellig birma er også intelligente og nysgjerrige katter som liker å utforske omgivelsene. Det kan medføre at de blir innestengt i garasjen eller at du finner den sovende i naboen sin seng.

De er sosiale, og går bra sammen med både voksne, barn, andre katter og ofte hunder. Dette gjør dem til den ideelle familiekatten. Selv om de har et avslappet vesen, elsker de å leke. Interaktive leker, løpe etter en ball eller fange en fjær som barna drar etter seg, er leker som de kan sette stor pris på.

Utseende

Hellig birma er medium store katter. Hunnkatter veier vanligvis rundt 3-4,5 kg og hannkatter rundt 4,5-7 kg. Kroppen er slank og lang med relativt korte bein og en busket hale. Hodet er noe hjerteformet med et søtt ansikt og spisse, små ører. Og vi må ikke glemme øynene- de er så blå som det går an å være.

Farge

Denne rasen har himalayategninger. Det betyr at den har en lys kropp som gradvis går over til en lysere farge på bryst og mage, men også at den har mørkere ører, ansikt, bein og hale som harmoniserer med kroppsfargen. Potene er snøhvite og ser ut som hansker/sokker. På bakpotene går sokkene oppover til en omvendt V-form på baksiden av beina.

Hellig birma kommer i mange fargevarianter slik som ensfarget brunmasket, blåmasket, sjokolademasket og lillamasket. Det er også andre maskevarianter som tabby (stripete) og skilpadde (uregelmessig mønster).

Pelspleie

Pelsen er semilanghåret til langhåret, og veldig silkemyk og lett. Den har lite underpels, noe som betyr at den sjelden får tover. Det gjør at det er lite pelsstell. Børst den regelmessig med en stålkam eller børste for at pelsen skal holde seg myk og glansfull. De røyter mye i løpet av vinteren, så det er lurt å børste dem ekstra for å unngå hår overalt i huset.

Rasetypiske egenskaper

Siden hellig birma er sosiale katter, kan de lett bli nervøse dersom de er alene hjemme i lengre perioder. Det er derfor en fordel at de alltid har selskap av enten mennesker eller andre kjæledyr.

Arvelige sykdommer

Hellig birma er stort sett friske, men det er beskrevet noen arvelige sykdommer i rasen. Noen av disse er:

 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Dette er den vanligste hjertesykdommen hos katter. Det gir fortykkede vegger i venstre hjertekammer slik at hjertet ikke kan trekke seg sammen som normalt. Det finnes en gentest for å identifisere bærere av sykdommen.
 • Polycystisk nyresykdom: En sykdom som gjør at det dannes mange cyster i nyrene. Dette kan føre til forstørrede nyrer og nyresvikt.

Mat

Det er ingen spesielle anbefalinger for hvilket fôr man skal gi birmakatter. De er ikke overdrevent sultne, men de sier stort sett fra når det er tid for mat.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.