Maine coon

Maine coon er kjent som den snille kjempen, og er et fantastisk familiemedlem med rolig og vennlig temperament. Det er trolig også den største katterasen som finnes.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Som navnet antyder kommer maine coon fra staten Maine i USA. Det er en naturlig oppstått rase, og er trolig den eldste rasen som stammer fra Amerika. Historien går tilbake til tidlig 1800-tallet, da katten ble kjent som en populær musefanger, gårdskatt og skipskatt.

Det er ulike teorier om hvordan rasen kom til. Noen sier den stammer fra de langhårete kattene som kom fra Skandinavia med vikingene, som så paret seg med lokale korthårskatter. Andre sier de stammer fra de kongelige kattene som tilhørte Marie Antoinette, som visstnok ble sendt til Amerika på forhånd, i påvente av hennes planlagte flukt fra den franske revolusjonen.

Selv om det er en populær teori, er ikke maine coon resultatet av en paring mellom katt og vaskebjørn, selv om likheten er slående med sin store størrelse og buskete hale.

Personlighet

Selv om maine coon er kjent som den største katterasen, er kallenavnet den snille kjempen velfortjent. Den er avbalansert, rolig og vennlig, og sosial uten å være påtrengene. Den liker å følge deg rundt, og er fornøyd med å observere det du driver med på avstand. Kos og klem er ikke det viktigste for en maine coon, selv om den er veldig sosial og liker selskap. Denne vennlige og avslappede rasen er derfor et godt valg, og den bryr seg ikke om dere har barn eller hund i familien.

Utseende, størrelse og vekt

Maine coon er kjent som verdens største katterase. Hanner veier vanligvis mellom 6-8 kg, og hunnen mellom 4-6 kg. De er ikke fullt utvokst før de er 3-5 år gammel, så vær forberedt på en katt som vokser en god stund..

Kroppen er stor og muskuløs med rektangulær form og lang, busket hale. Hodet skal være firkantet med spisse ører med dusk, øyne som sitter langt fra hverandre og stor halskrage.

Farge

Maine coon har nydelig lang, silkeaktig pels. Den består av undepels dekket av blanke, lange og vannavvisende dekkhår. Den bruntabby fargen er så populær at mange ikke vet at maine coon finnes i mange andre farger og mønstre. De kan være svart, alle tabbyfarger og mønstre, rød og hvit, skilpaddefarget og tricolor.

Pelspleie

The Maine Coon is also known to enjoy splashing in water, so if the fur is looking dull and dirty you might consider giving your cat a bath.

Pelsen er omtrent 5 cm lang og er silkemyk og blank. Den er relativt lett å pleie og blir sjeldent flokete. Børsting en til to ganger i uka er nok til å holde pelsen glatt og silkemyk. Bruk en stålkam for å få ut floker og for å fjerne død underpels.

Maine coon er også kjent for å like å leke med vann, så dersom pelsen ser matt og skitten ut kan man bade katten.

Spesielt for rasen

Maine coon er kjent for at de har en søt, stille kvitre-lyd. Den er ikke veldig vokal eller bråkete, men kommuniserer heller på andre måter. Den kvitrer og triller, og kommuniserer mye med kroppsspråket. Følg med på hva katten prøver å si selv om den ikke er den som mjauer høyest.

Arvelige sykdommer

Maine coon er generelt en sunn rase, men de kan bære på arvelige sykdommer som kan utvikle seg og forårsake smerter og ubehag. De vanligste arvelige sykdommene er:

 • Hofteleddsdysplasi: en skjelettsykdom som affiserer hofteleddene. Det trenger ikke gi symptomer eller smerte, men kan også i verste fall føre til alvorlig halthet.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Dette rammer ikke bare maine coon, og er den vanligste hjertesykdommen hos katt. Sykdommen gir fortykket vegg i venstre hjertekammer. Den er arvelig, og det finne gentest for å avdekke bærere av genet.
 • Spinal muskelatrofi (SMA): en arvelig sykdom som rammer nerver som går til skjelettmuskulatur på beina og til kroppen, og som fører til svakhet og muskelsvinn.

Mat

Med tanke på størrelsen skulle man tro at maine coon trenger masse mat for å opprettholde energien og god helse.  Men det er ikke tilfellet. Hvis du gir den for mye mat kan det føre til problemer med overvekt. Maine coon er en stor katt og trenger både tørrfôr og en porsjon våtfôr 2-3 ganger i uka, men du trenger ikke gi dem spesialfôr eller ekstra måltider for at de skal være fornøyd.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.