Neva Masquerade

Neva masquerade er en nydelig katt med en spesiell maskefarge. Det er en kjærlig venn med lang pels, muskuløs kropp og busket hale som gjør at den ser ut som en mini-villkatt.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Neva masquerade er en masket variant av sibirkatt, som betyr at den har en annen farge på ansikt og poter. Lik sibirkatten så kommer neva masquerade opprinnelig fra Russland. Den har navnet sitt fra elven Neva i St. Petersburg, hvor den ble utviklet sent på 1970-tallet.

Sibirkatten oppstod i motsetning rundt år 1000. Det er Russlands innfødte katt og kommer fra det kalde klimaet i de Sibirske skoger, og er utviklet for overlevelse. Russiske gårdbrukere og handelsfolk var i utgangspunktet de som hadde sibirkatter, da de trengte dem for å beskytte korn og andre produkter fra gnagere.

Kanskje du lurer på hvorfor du ikke har hørt om katten neva nasquerade tidligere? Grunnen til det er nok fordi den ikke ble registrert som offisiell rase av FIFe (Fédération Internationale Féline) før i 2009. Neva masquerade begynte å dukke opp i mange ulike land rundt 2010, og populariteten er økende. Men det er fremdeles mange som ser den på som en tradisjonell sibirkatt.

Personlighet

Neva masquerade og sibirkatt har samme rasestandard, både når det gjelder utseende og oppførsel. Disse intelligente kattene er nysgjerrige, kjælen, søte, glade og tillitsfulle. Det er en ideell familiekatt, som kommer godt overens med både barn og andre kjæledyr. Når du kommer hjem, vil den gi deg en varm velkomst.

Denne pelsdotten er livlig, atletisk og har mye energi. Det kan lære seg triks og å hente leker. Du trenger bare litt tålmodighet for å trene denne smarte og ivrige katten, og belønningen er en hengiven og morsom liten venn. Neva masqueraden er også kjent for deres vokabular av ulike purr og mjau. De snakker mye, men er heldigvis ikke høylytte.

Utseende, størrelse og vekt

Rasen er en kraftfull, medium stor til stor katt. Hanner veier mellom 4,5-9 kg. Hunner er betydelig mindre, mellom 4-6 kg. Lik mange store katter utvikles de sent, og er fullvoksne først når de er tre år gamle.

Denne nydelige rasen har klarblå øyne, lang, tykk pels med krage og tufser på ørene, en muskuløs kropp og busket hale. Dette utseendet gjør at neva masquerade minner om en søt mini-villkatt. Hodet har en avrundet form i passe størrelse til kroppen.

Farge

Maskefargen til neva masquerade er det som gjør rasen virkelig spesiell. Katten er vanligvis helt hvit med unntak av områder på poter, ansikt og ører med en av fargene sort, grå eller brun. Denne fargevarianten kalles «colorpoint» i katteverden.

Rasen mangler enzymet tyrosinase, som står for kroppens produksjon av melatonin, noe som gjør at kroppen er hvit. Mens noen har sort, grå eller brun som maskefarge, kan andre ha hvite poter til tross for at de har mørkt ansikt og ører.

Pelspleie

Dette er en naturlig langhåret katt med tre pelslag. Den har ekstra lange dekkhår, mellomlag og underpels som avgir mye hår ved røyting. Pelsen er tett og veldig myk, særlig på siden av kroppen. Den er lang på brystet og kort på halsen og skuldrene. Pelsen tover seg normalt ikke, men det er likevel lurt med regelmessig børsting for å unngå tover samt ta bort løshår.

Spesielle egenskaper ved rasen

Lik sibirkatten er neva masquerade også kjent for å være en hypoallergen rase. Det at den er hypoallergen betyr at det er en mindre risiko for at den utløser en allergisk reaksjon. Det er viktig å være klar over at det ikke betyr allergifritt. Dette er fordi neva masquerade produserer mindre av proteinet som ofte gir en allergisk reaksjon. Den er altså mindre allergifremkallende for personer som er allergisk for katter, til tross for all pelsen.

Arvelige sykdommer

Generelt sett er neva masquerade enn frisk katt, men den kan ha visse helseproblemer. Det vanligste helseproblemet for denne katten er relatert til overvekt, noe som kan forverre hofteleddsdysplasi og andre skjelettlidelser. Hofteleddsdysplasi er en feilutvikling av hofteleddene, og kan medføre nedsatt funksjon og smerter i hofteleddene.

Lik mange katter kan neva masquerade utvikle en hjertesykdom kalt hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er den vanligste hjertesykdommen hos katt, og den gir fortykkede vegger i venstre hjertekammer.

Sjekk alltid nøye med oppdretteren at foreldredyr og kattunger er testet for de vanligste sykdommene for rasen. Seriøse oppdrettere tester katter de bruker i oppdrett samt kattunger, og vil ha papirer på helseundersøkelser og tester som de kan vise til.

Mat

Lik alle kattedyr er tamkatter kjøttetere, noe som betyr at de trenger fôr som har høyt innhold av proteiner og næringsstoffer. Når du ser på listen over ingredienser bør kjøtt være første ingrediens. Kvalitetsfôr er den beste garantien for å sikre at katten lever et langt og sunt liv, derfor er det viktig å tenke på godt kosthold av høy kvalitet.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.