Siameser

Hvis du ønsker en intelligent, kjærlig og veldig pratsom følgesvenn, er siameseren rasen for deg. Men tenk deg godt om først. Disse nysgjerrige, aktive og høylytte kattene trenger mye oppmerksomhet og kan være krevende.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som katteeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Siameseren er en gammel rase som stammer fra Thailand, landet som tidligere var kjent som Siam. Gamle manuskripter fra 1300-tallet viser at denne rasen har eksistert i århundrer. Munkene anså den for å være hellig, og den ble holdt for selskapets skyld mere enn som rottefanger i mange klostre.

Rasen ble introdusert til den vestlige delen av verden på slutten av 1800-tallet. Som mange andre katteraser ble den først presentert i England, på Crystal Palace cat show i 1871. Den ble kalt den kongelige katten av Siam.

Rasen ble raskt populær blant den britiske og amerikanske overklassen, som begynte å importere siameseren fra Asia. Man begynte å avle på den i vesten, og populariteten økte. I 1946 ble siameseren godkjent som en offisiell rase av the International Cat Association (TICA)

Personlighet

Siameseren er en intelligent og veldig nysgjerrig katt. Vær forberedt på en sosial og krevende katt som vil være din beste venn. Den elsker å være medlem av familien, og sørger for å være involvert i alt du gjør. Hvis du er ute etter en rolig og avslappet katt har du valgt feil. Siameseren er ekstremt pratsom og har sterke meninger, og er kjent for sin høye, raspende stemme. Du kan være sikker på at siameseren vil følge deg i alt du gjør, og snakke med deg hele dagen. Det kan være at den vil ha mat, vil sjekke hva du driver med eller fordi den ikke får nok oppmerksomhet. Siden det er en smart katt, vil den finne ting å underholde seg med hvis du ikke er hjemme. Ikke bli overrasket om den åpner skap, slår på kraner, søker etter nye gjemmesteder eller ser på TV.

Den smidige og atletiske siameseren elsker å leke. Siden det er en intelligent katt, vil den like aktiviteter som utfordrer den mentalt, som å lære seg triks, katte-puslespill og jaktleker,og et stor klatretre der den kan klatre. De liker ikke å være alene hjemme i lengre perioder, så pass på at den har noe morsomme aktiviteter å drive med hvis du drar hjemmefra.

Utseende, størrelse og vekt

Den mellomstore siameseren finnes som to ulike typer; den tradisjonelle og utstillingsvarianten. Tradisjonell type har et avrundet hode og en grovere kropp. Utstillingstypen har en rørformet kropp, med lange bein og hale, et kileformet hode med store, trekantede ører. Den har mandelformede, blå øyne og en lang, rett nese. Den korte pelsen er maskefarget på en lysere bunnfarge. En fullvoksen hann veier rundt 4-6 kg og en hunn mellom 2,5-4,5 kg.

Farge

Siden den har maskefarge, betyr det at de har annen farge på hodet, beina og halen enn resten av kroppen. De vanlige maskefargene er ifølge the International Cat Association (TICA) seal, sjokolade, blå og lilla, men den kan også finnes i andre farger. Disse maskefargene blandes ofte med farger som krem, elfenben eller hvit på resten av kattens kropp.

Pelspleie

Siameserens korte og silkemyke pels er lett å stelle. Ukentlig børsting for å fjerne løshår er nok til å holde pelsen skinnende blank og fin.

Spesielt for rasen

Vi har allerede nevnt den mest berømte (eller beryktede) egenskapen til siameseren – dens høye stemme. Den snakker mye mer enn andre raser, så vær forberedt på samtaler dagen lang med din pelskledde venn.

Siameseren er et perfekt valg for familier med barn og hunder, så lenge de er kattevennlige selvsagt. Den elsker oppmerksomheten den får, og vil apportere eller lære seg triks på samme måte som hunden i familien. Når du sitter i sofaen eller ligger i sengen, vil sannsynligvis siameseren ligge i fanget ditt eller inntil deg under teppet.

Arvelige sykdommer

Som for alle raser kan de få arvelige sykdommer. Siameseren kan rammes av amyloidose, en sykdom som skyldes avleiringer av en type protein (amyloid) i ulike organer, først og fremst leveren. Medfødte hjertefeil og astma ses også hos siameseren. Noen linjer i rasen kan være disponert for krefttyper som lymfom og tarmsvulster. Progressiv retinal atrofi (PRA) og hofteleddsdysplasi er også blitt beskrevet. Noen siamesere lider av en underlig tilstand som kalles pica, som betyr at den spiser uspiselige gjenstander som plast, tøy og andre materialer. Årsaken til denne oppførselen er ikke fullt ut forstått, men det finnes bevis for at tilstanden kan være arvelig.

Mat

Som for alle katter er et velbalansert fôr det beste for å sikre at katten får riktig mengde næring, vitaminer og mineraler. Det anbefales en kombinasjon av våtfôr og tørrfôr for å sikre god vitalitet og helse. Når siameseren er en eventyrlysten kattunge i vekst, trenger den mat med mye proteiner og fett. Spør veterinæren om råd for å finne riktig mat til katten din.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.