Tyrkisk angora

Med sin lange, ballerina - liknende kropp og silkemyke pels, regnes tyrkisk angora som en nasjonalskatt i hjemlandet Tyrkia. Til tross for sitt delikate utseende er imidlertid tyrkiske angora lekne og intelligente katter, som kan være kjærlige med eierne. De er vennlige, men bestemte, med barn og andre kjæledyr.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
  • Hengivenhet

    Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
  • Barnevennlig

    Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Energinivå

    Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
  • Snakkesalighet

    Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Tyrkisk angora har sin opprinnelse i Tyrkia en gang på 1400-tallet. Ingen vet nøyaktig opprinnelsen, men det antas at de stammer fra den afrikanske villkatten, og at deres lange, slikemyke pels er resultatet av en spontan mutasjon. Andre mener tyrkisk angora utviklet sin lange pels som beskyttelse mot det tøffe, snørike klimaet i Ankara (tidligere Angora)

Den tidligst nedskrevne referansen til katten tyrkisk angora stammer fra Frankrike på 1500-tallet, så det er antatt at tyrkisk angora ble innført til Storbritannia og Frankrike en gang på slutten av 1400-tallet. Rasen ble brukt i avlsprogrammet til persere på begynnelsen av 1900-tallet, og forsvant da som egen rase. Tyrkia betraktet imidlertid katten som en nasjonalskatt, og etablerte et avlsprogram ved Ankara Zoo for å bevare rasen. De fokuserte på hvite katter med blå øyne, oransje øyne og med ulike farger på øynene.

Personlighet

Tyrkisk angora er aktiv, smidig og engasjert. Rasen er energisk av natur, og har humoristisk sans. Den er et godt valg for familier med barn, og en livlig venn for alle andre, inkludert eldre. Selv om de knytter seg til mennesker generelt, velger de ofte et bestemt familiemedlem som sin faste følgesvenn.

Tyrkisk angora er intelligent og bestemt, og vil styre hunder og andre katter med en hard pote. De er opptatt av å være behjelpelige på hvilken som helst måte, og deres intelligens gjør dem til bemerkelsesverdige problemløsere. De liker interaktiv lek, og vil kjede seg hvis de ikke får nok oppmerksomhet. Du bør utfordre den ved å lære den triks og gi den katte-puslespill. Tren også fysikken og jaktinstinktet ved å gi den leker og kloremøbler – denne katten liker å være høyt oppe. Angoraen oppsøker ofte høye steder i hjemmet. Dette kan være oppå dørkarmen, bokhyller og andre møbler der de sitter og observerer all aktivitet i hjemmet.

Utseende, størrelse og vekt

Tyrkisk angora er en mellomstor katt med lang, silkeaktig pels og elegant, grasiøs og sterk kropp. Rasen har lange, slanke ben, små poter, lang hale og store ører. Hodet er V-formet fra ørebasis til nesetippen, og de høyt ansatte, mandelformede øynene kan være grønne, oransje, kobber, blå eller tofarget. Hannkatter veier rundt 5-7 kg, og hunnkatter 3-5 kg. De lever ofte 13 år eller mer. Den fjærlette halen bæres ofte oppreist, vinkelrett på ryggen.

Farger

Hvit er den mest kjente fargen på tyrkisk angora, men den finnes faktisk i mer enn 20 fargevarianter. Fargevarianter på tyrkisk angora kan være svart, blå, rød, tabby, tabby/hvit, lilla og kanel. Dette inkluderer også smoke og maskevarianter, som oppstår når hårstråene har en annen farge på hårspissene. Øynene kan være blå, grønne, rav, gul eller heterokrom, som betyr at de har ulik farge på øynene, der det ene øyet er blått og det andre er ravfarget eller grønt.

Pelspleie

Tyrkisk angora har en medium lang pels med en lang, silkeaktig, fjonete hale. Denne rasen har ikke underull, så pelspleien er mindre krevende enn hos andre lang- eller semilanghårete katteraser. Pelsen tover sjelden, og de fleste oppdrettere anbefaler å kjemme en eller to ganger i uken med en fintannet kam eller børste for å fjerne løshår og holde pelsen skinnende blank.

Pelsen er kortere på sommeren med knebukser og buskete hale. En voksen tyrkisk angora med full vinterpels har mellomlang, fin, silkeaktig pels med flott manke, knebukser og stor, tykk hale.

Spesielt for rasen

Genet som gir hvit pels og blå øyne hos tyrkisk angora er nært knyttet til hørsel – så dersom katten har ett blått øye kan det hende at katten er døv på øret på samme side. Mange katter med blå eller ulike farger på øynene har imidlertid normal hørsel, og katter som er døve kan leve et godt og normalt katteliv som innekatter. Det antas at antall døve katter i rasen er redusert etter hvert som de har utviklet rasen.

Arvelige sykdommer

Tyrkisk angora er generelt enn sunn rase, men som tidligere nevnt har hvite katter med blå øyne risiko for døvhet. Katter med ulike øyefarger kan være døv på det ene øret. Bortsett fra døvhet, kan tyrkisk angora utvikle en hjertesykdom kalt hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er den vanligste hjertesykdommen hos katter, og gir fortykkelse (hypertrofi) av hjertemuskelen. En annen sjelden, men dødelig sykdom som kan ramme kattunger av tyrkisk angora, er ataksi. Dette er en sykdom i nervesystemet som kan oppstå i bena, hodet, overkroppen eller alle tre kroppsdeler samtidig. De fleste kattunger med dette lever ikke til voksen alder, men screening har redusert forekomsten betraktelig.

Siden hvite angoraer mangler hudpigment, har de økt risiko for å bli solbrent. De har også høyere risiko for hudkreft dersom de er mye ute i direkte sollys.

Mat

Kattens kosthold avhenger hovedsakelig av alder, kjønn og aktivitetsnivå. Hvis du er usikker på hvor mye mat katten din skal ha, kan du sjekke fôringsveiledningen som følger med kattemat som selges hos veterinærer, eller spørre på dyreklinikken. Overfôring kan føre til overvekt, som medfører en rekke andre helseproblemer. Det er derfor viktig å sørge for et sunt, balansert korshold til din tyrkiske angora.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.