Hunden – Menneskets beste venn også i steinalderen.

Nye funn og analyser tyder på at hunden har vært kjæledyr helt fra steinalderen av. Ikke bare som arbeids- og nyttedyr som man før har trodd.

Analyser av levningene etter en 7 måneder gammel valp har gitt resultater som tilsier at hunden ble stelt og pleid i flere sykdomsperioder. Hunden er funnet i de vestlige deler av Tyskland og datert omkring 14200 år tilbake. Analyser av tannskader på hunden tilsier at hunden har vært svært syk i flere omganger i sitt liv. Trolig er skadene forårsaket av et virus som ligner på det vi i dag kjenner som valpesyke.

Slike virus har en høy dødelighet, og det er svært usannsynlig at valpen ville overleve uten intensiv pleie. Å ta vare på en så syk hund over lengre tid er krevende og det er lite trolig at menneskene gjorde dette for å senere kunne dra nytte av hunden, da den var mest sannsynlig svak og utrent. Det må derfor dreie seg om det emosjonelle båndet mellom hund og eier, mener et europeisk forskerteam som har utført analysene.

Dette er det tidligste beviset på at det var følelsesbånd mellom hund og menneske, og at ikke bare hunden var til nytte. Det vil si det første eksempelet som hund som kjæledyr.

I Skandinavia har vi også funn som tyder på tette bånd mellom hund og menneske i steinalderen. Det er gjort funn av hundegraver som bærer spor av ritualer og gravgaver, likt de man finner i menneskegraver. Ved Skateholm i Skåne har man funnet 11 slike hundegraver.

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.