Potekutt eller oppskåret tredepute

Det er varmt og deilig, og mange tar med seg hunden på badetur, og for de pelskledde er det fantastisk å få bykse rundt i det avkjølende vannet! Dessverre ser vi flere potekutt enn vanlig på denne tiden av året, både på grunn av glasskår og skarpe steiner eller skjell.

Skarpe steiner og glasskår er nok de vanligste årsakene til kutt i tredeputen om sommeren. Det kan blø mye og se dramatisk ut, særlig når vann og blod blandes sammen. Heldigvis leger disse sårene godt om de får riktig behandling. 

Når skaden er skjedd

Vi kan ikke pakke våre dyr inn i bommull, så det vil komme en skramme nå og da p en aktiv hund. Det kan imidlertid være greit å ha med seg en liten førstehjelpsmappe i bilen eller i strandvesken som man kan ta frem om nødvendig og stoppe blødning. Først undersøker du poten til hunden grundig for å finne årsaken til skade eller halting. Når du har lokalisert såret, må du rense med rent vann eller pyrisept. Så legger du på en potebandasje. Om du ikke har bandasjemateriell for hånden, kan du være oppfinnsom; det er mange ting som kan stoppe blødning og hindre at såret får sand og skitt i seg frem til du får kommet deg til veterinæren. 

Må jeg alltid til dyrlege? 

Om såret er dypere enn bare en overfladisk skramme, bør du oppsøke veterinær. Der blir såret undersøkt for eventuelle fremmedlegemer (glass, stein etc), og eventuelt sydd om nødvendig. Deretter legges en ren potebandasje som dekkes med en sokk av egnet material. 

Det er viktig at du ikke ser an dypere sår i tredeputer. Når det er gått noen dager, gjerne ikke mer enn en, er gamle sår vanskelige å sy, og man må ofte skjære til nye, friske sårkanter for å hjelpe helingsprosessen. 

Førstehjelp på turen

Det kan som nevnt være lurt å ha en førstehjelpsmappe med på tur. Innholdet i en slik mappe kan for eksempel være: 

 • Bommull
 • Kompresser
 • Sårrens
 • Pinsett
 • Saks
 • Vetflex eller lignende elastisk forbindingsmateriale

 

Les mer om potekutt på våre fakta og råd-sider her. 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.