Potekutt eller oppskåret tredepute

Det er varmt og deilig, og mange tar med seg hunden på badetur, og for de pelskledde er det fantastisk å få bykse rundt i det avkjølende vannet! Dessverre ser vi flere potekutt enn vanlig på denne tiden av året, både på grunn av glasskår og skarpe steiner eller skjell.

Skarpe steiner og glasskår er nok de vanligste årsakene til kutt i tredeputen om sommeren. Det kan blø mye og se dramatisk ut, særlig når vann og blod blandes sammen. Heldigvis leger disse sårene godt om de får riktig behandling. 

Når skaden er skjedd

Vi kan ikke pakke våre dyr inn i bommull, så det vil komme en skramme nå og da p en aktiv hund. Det kan imidlertid være greit å ha med seg en liten førstehjelpsmappe i bilen eller i strandvesken som man kan ta frem om nødvendig og stoppe blødning. Først undersøker du poten til hunden grundig for å finne årsaken til skade eller halting. Når du har lokalisert såret, må du rense med rent vann eller pyrisept. Så legger du på en potebandasje. Om du ikke har bandasjemateriell for hånden, kan du være oppfinnsom; det er mange ting som kan stoppe blødning og hindre at såret får sand og skitt i seg frem til du får kommet deg til veterinæren. 

Må jeg alltid til dyrlege? 

Om såret er dypere enn bare en overfladisk skramme, bør du oppsøke veterinær. Der blir såret undersøkt for eventuelle fremmedlegemer (glass, stein etc), og eventuelt sydd om nødvendig. Deretter legges en ren potebandasje som dekkes med en sokk av egnet material. 

Det er viktig at du ikke ser an dypere sår i tredeputer. Når det er gått noen dager, gjerne ikke mer enn en, er gamle sår vanskelige å sy, og man må ofte skjære til nye, friske sårkanter for å hjelpe helingsprosessen. 

Førstehjelp på turen

Det kan som nevnt være lurt å ha en førstehjelpsmappe med på tur. Innholdet i en slik mappe kan for eksempel være: 

  • Bommull
  • Kompresser
  • Sårrens
  • Pinsett
  • Saks
  • Vetflex eller lignende elastisk forbindingsmateriale

 

Les mer om potekutt på våre fakta og råd-sider her. 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.