Kutt i tredepute / Potekutt

Å få kutt i en tredepute er en vanlig skade som krever behandling. Det kan være mange årsaker til at hunden får et kutt i poten, for eksempel glasskår, skarpe steiner eller is om vinteren.

Det er typisk at hunden plutselig blir halt og veldig øm i poten. Når en tredepute får et kutt eller en annen skade, så blør det mye og blødningen kan være vanskelig å stoppe. Dette er fordi tredeputene har et velutviklet blodkarsystem og fordi såret åpner seg hver gang hunden tråkker ned på poten.

Er såret lite og overfladisk kan du behandle det selv, ved å rense såret og legge på en bandasje. Er såret dypere bør du alltid kontakte veterinær. Det kan sitte fremmedlegemer i såret og det kan være nødvendig å sy.

Behandling av potekutt

Som eier bør du med en gang skylle og rense såret med rennende vann, og legge på en bandasje for å beskytte det åpne såret mot infeksjon og for å dempe blødningen, og for å hindre hunden fra å slikke på såret. Deretter kontakter du veterinær.

Veterinæren undersøker om det er fremmedlegemer i såret, for eksempel glass, strå eller annet. Undersøkelsen kan være smertefull, så hunden må som regel sederes (få beroligende medisiner). Hvis såret er dypt eller stort kan det være nødvendig å sy noen sting. Deretter legger veterinæren på en potebandasje som beskytter mot infeksjon og forurensing. Bandasje trenger de normalt i ti dager om poten har blitt sydd. Frem til da skal bandasjen beskyttes med en potesokk, evt også med plastpose slik at ikke bandasjen blir våt eller møkkete. Bandasjen bør byttes hver 3. dag. Om bandasjen skulle bli våt må den skiftes oftere.

Prognose

Potekutt heler normalt godt og uten komplikasjoner, om hunden blir behandlet med en gang. Hvis du venter med å behandle såret det det oppstå komplikasjoner som for eksempel infeksjon, da vil tiden før såret er leget ofte bli mye lenger. Dersom hunden slikker mye på såret øker også risikoen for komplikasjoner og lenger helingsprosess. 

Forebygg potekutt

Det er mange årsaker til skader på tredeputene, for eksempel glasskår, skarpe steiner og is om vinteren. Det er spesielt vanlig med skader på vinteren når det er snø, salt og is. Og om sommeren når hunden bader ved stranden. Har hunden sarte poter, husk å alltid vaske og tørke potene etter tur på vinteren. Om sommeren kan du la hunden gå med potesokker eller sko om den går på hardt underlag. En god potesalve kan også være med å holde huden myk og smidig, og forebygge småsår.

 

Redigert av veterinær i AniCura-appen, mai 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.