Kloskade hos hund

Kloskade/klobrudd hos hund er en relativt vanlig årsak til veterinærbesøk. I blant er kun en liten del av kloen skadet, mens det i andre tilfeller også involverer pulpa (delen som inneholder nerve og blodkar).

Lange klør er en av de vanligste årsakene til klobrudd hos hund. Når hunden for eksempel klatrer på stein, kan kloen skrelles av fra pulpa på grunn av hardt underlag, dersom kloen er for lang. Hunder kan også sette fast klørne i for eksempel en rulletrapp, en trapp med gitterrist, i et sluk etc. Ulvekloen - den som sitter over de andre på innsiden av frembein (av og til bakbein også) er spesielt utsatt for skader og det er viktig å huske å klippe denne godt siden den ikke slites på egen hånd og kan vokse seg veldig lang.

Hunder kan også få klokapselløsnig som innebærer at kloen løsner eller går i stykker uten noen ytre påvirkning. Årsaker til klokapselløsning kan være tumorer, infeksjoner eller autoimmune sykdommer.

Symptomer

Ved klobrudd ses det som oftest akutt halthet. Hunden slikker gjerne på poten og ytrer smerte når den setter ned poten eller om man tar på kloen. Ved en sprekk langt ut på kloen pleier hunden å reagere lite eller ikke i det hele tatt, mens den vil reagere mye ved sprekker som går opp til klofestet.

Dersom hele kloen slites vekk, gir dette som regel både blødning og smerte.

Hva kan man gjøre selv?

Dersom kun en liten bit av kloen har skallet av, holder det som regel å klippe kloen ned inntil pulpa. Man kan eventuelt bruke en hundesko/potesokk de første dagene.

Når bør man oppsøke veterinær?

Klobrudd er sjeldent veldig akutt, men det kan føles akutt fordi hunden gjerne er svært halt eller har veldig vondt. Ved større sprekker eller avskalling av kloen, bør veterinær oppsøkes innen et døgn.

Behandling hos veterinær

Dersom hele kloen, inklusiv pulpa, slites av, vil veterinæren som regel barbere og rense området. Dersom blødning vedvarer, legges også en potebandasje.

Dersom sprekken går helt opp til klobasis pleier man å fjerne hele klokapselen. Hunden får beroligende, eller gis noe å sove på, før inngrepet. Vanligvis brukes også lokalbedøvelse. Dersom ikke kloen fjernes, er det en risiko for at det oppstår en betennelse i klofolden som kan spre seg til klobeinet.

Hunden får smertestillende hos veterinæren, og ofte får du med deg resept for å fortsette å gi det hjemme noen dager. 

Etterbehandling

Dersom klokapselen fjernes, får hunden en potebandasje for å beskytte pulpa. Bandasjen fjernes som regel etter noen dager og det anbefales at dette gjøres hos veterinær slik at man samtidig vurderer om hunden kan unngå antibiotika. Videre bandasjering blir enten med en tynn potesokk eller potebandasje, men oftest er det best at poten får luft. Det er viktig at en eventuell potebandasje byttes dersom den blir fuktig. Her får du vite mer om hvordan du legger en potebandasje.

Samtidig med bandasjebyttet, kan man vaske pulpa forsiktig med lunket vann eller fysiologisk saltvann. I blant kan det være lettest å dusje poten en stund for å løse opp gammel sårvæske - pass da på at poten er tørr igjen før ny bandasje legges. Dersom tåen hovner opp eller lukter vondt, kan det tyde på en betennelse. Ta da kontakt med veterinær.

Bandasjen beskyttes lettest med en hundesko eller doble plastposer når man er ute. Man kan også sette en plastpose over poten og så ta på utesokk utenpå dette. Posen/hundeskoen må tas av når man er inne. Etter at bandasjen tas av, kan en tynn bomullsokk benyttes sammen med en halskrage. Det er viktig at poten og pulpa får luft og at det holdes tørt. Den blottede pulpaen blir etterhvert hard og tåler mer etter ca en uke.

Det tar vanligvis noen uker før en ny klokapsel vokser ut. I blant kan den nye kloen bli deformert. Dersom klobeinet blir kraftig skadet, kan det hende at det aldri vokser ut noen ny klokapsel.

Rolige turer i bånd anbefales den første uken ettersom pulpa er svært følsom for berøring.

Halskrage benyttes fram til hunden ikke viser interesse for å slikke på kloen. 

 

Redigert av veterinær i AniCura, april 2023

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.