Like sikkert som at våren endelig er på vei, våkner også huggormen til liv og vil ut og sole seg.

Når solen begynner å varme, vil også huggormen krype frem for å øke kroppsvarmen. Huggormen er vekselvarm og varmes opp ved hjelp av sol og luftvarme, mens den er kald er den treg i bevegelsene, men blir raskere og mer smidig jo varmere den blir. Derfor vil man kunne se huggorm som ligger og soler seg på steiner og andre varme plasser.

Og like sikkert som at huggormen kommer frem på våren, vil noen hundeeiere oppleve at hunden deres blir bitt. I noen tilfeller vil man ikke se noen symptomer, mens andre ganger kan hunden bli veldig fort dårlig og vil trenge akutt behandling.

Huggormen er fredet

Selv om ormen ikke alltid er like trivelig å møte på, er den fredet og skal få være i fred. Man kan lett kjenne den igjen på sikksakk mønsteret på ryggen. Noen eksemplarer kan dog være så mørke at de kan være vanskelig å kjenne igjen. Huggormene har ofte litt forskjellige fargekombinasjoner, hunnene er mer brune, mens hannene er mer grå/sorte. En mørk huggorm blir fortere varm, og kan forklare hvorfor man ofte finner de mørkeste individene lengt nord.

Lite Aggressiv

Huggormen er generelt ikke aggressiv, og vil helst unngå å bite. Den vil ofte stole på kamuflasjen, og gjemmer seg når den merker vibrasjoner i bakken, huggormen kan nemlig ikke høre. Om huggormen føler seg truet, men ikke har mulighet til å gjemme seg vil den krølle seg sammen og så lage en hveselyd, om ikke det skremmer vekk faren vil den bite. Det er sjeldent mennesker blir bitt av huggorm, mens hunder mye oftere blir bitt.

Hva om min hund blir bitt?

Om du skulle oppleve at din hund blir bitt og den begynner å reagere på bittet bør du, om mulig, bære hunden. Noen bitt er tørre, det vil si at huggormen har bitt uten å sprøyte inn gift, og da trengs ingen behandling, men det er lurt å holde et godt øye med hunden i de neste timene. Om hunden reagerer på bittet, skjer dette ofte ganske raskt etter at den ble bitt. Man kan ofte se hevelse rundt bittstedet og hunden kan bli allment dårlig. For å unngå at giften sprer seg bør den bevege seg minst mulig.

Ring veterinæren og gi beskjed at du kommer, slik at de kan forberede seg på å ta imot hunden din.

Behandling

Kortison gis ikke lenger ved huggormbitt. Det er ingen fullverdig behandling, og du bør kontakte veterinær så fort som mulig. Hos dyrlegen vil hunden få væskebehandling, og motgift om nødvendig. Veterinæren vil også ta blodprøver for å se hvordan giften har påvirket hundens indre organer. Det er anbefalt en blodprøve noen uker etter bittet, for å se etter langvarige skader, selv om hunden tilsynelatende er blitt helt frisk.

 

Her kan du lese mer om huggormbitt.

Flere nyheter

  • Vi kårer Årets blodgiver 2023

    14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
      Les mer om dette
    • Avkjølende tips for varme dager

      Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
        Les mer om dette
      • Når noen skal passe dyret ditt

        Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.