Avkjølende tips for varme dager

Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, mens kattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde.

Skrevet av
Sasja Rygg

Vann

At vann kjøler, er en kjent sak. Noen hunder elsker å bade, og det er en flott måte å kjøle seg ned på. Både vannet og den våte pelsen etter et bad er med på å senke temperaturen i kroppen, og har en veldig god effekt. Gøy kan det også være! Pass bare på at du skyller ut salt etter bading i fjor/hav, og har du en hund som er disponert for våteksem, må du ta forholdsregler. Klipp eventuelt pels slik at det er lettere å tørke huden.  

Om du ikke kan bade i sjøen, kan du sette opp et lite lekebasseng i hagen eller på terrassen, du kan hjelpe hunden til å bade i spreder (kanskje sammen med barna?) eller du kan rett og slett væte pelsen forsiktig med hageslangen eller med våte håndklær. Du får mest kjøling av å væte buken, der de større og blodfylte bukorganene ligger. 

Ved bading i vann, er det viktig å tenke på mulig oppblomstring av alger som kan gi alvorlig forgiftning hos hund.

Få katter liker å bade, men har de lyst har de selvsagt lov! 

Sommerklippen

Det er ikke bare hunder som sliter med våteksem som har godt av en sommerklipp. Flere raser har pels som skal være beskyttende både mot kulde og varme, men på svært varme dager vil det være godt å kunne kjøle huden direkte mot et kaldt underlag. Om du ikke vil "ta hele hunden", er buken det området du får mest igjen for å klippe. Det samme gjelder for katt, også her kommer det an på pelsmengde. 

Skygge og kjølematte

Pass på at hunder og katter som skal være ute på varme dager, alltid har god nok skygge å ligge i. Husk også på at solen går sin gang og at skyggen flytter seg. Å ha en kjølematte som hunden eller katten kan ligge på, er en god idé. Disse kan kjøpes tilpasset dyrets størrelse og er veldig behagelige og effektive. Spør oss i butikken! 

Mattene kan selvsgat også brukes innendørs, og er veldig fine i en leilighet med lite gjennomtrekk for eksempel. Katter klatrer gjerne i vinduskarmer og på terrassen, så pass på at du har god nok sikring eller lukket vindu/terrassedør om du bor høyt oppe i etasjene. Fall fra vindu er ikke uvanlig i varmeperioder, og katter lander ikke alltid på beina. 

Drikke og isbiter

Å drikke nok i løpe av en varm dag er ekstremt viktig. Hunder og katter svetter ikke som oss, men peser for å kjøle seg ned. Gjennom pusten og pesingen fordamper det mye væske, og du vil også kunne se at varme hunder sikler mer enn vanlig. Dette gir væsketap som må erstattes. Ha gjerne isbiter i drikkevannet. Isbiter kan også brukes som godbiter og snacks i varmen, og er en super måte å gi hunden eller katten ekstra vann på. Hvorfor ikke helle litt vann over tørrfôret og fryse dette ned, så blir også middagen en nedkjølende godbit? Pass på at størrelsen er tilpasset ditt dyr, så ikke isklumpen blir for stor. 

Is til hund og katt

Alle er vel enige om at en is er en god måte å kjøle seg på. Det finnes flere merker på markedet, og de deiligste og mest hunde- og kattevennlige smaker. Eller hvorfor ikke lage selv? Se her for oppskrift og fremgangsmåte. 

Dyr i varm bil 

Uansett hvilken metode du velger, er forebygging alltid viktigst. Varme og friluft er én ting, men å bli sittende igjen i en bil på en varm dag, kan i verste fall være dødelig for hunden. Pass ALLTID godt på om du må la hunden eller katten sitte i bilen om sommeren!

  • Bruk "hundemodus/dog mode" som enkelte biler har, om mulig.
  • Åpne vinduene for å få gjennomtrekk eller la hele bakluken stå oppe.
  • Sett på alarmen på mobilen din så du ikke glemmer deg og blir borte lenger enn de fem minuttene du skulle. 
  • La aller helst hunden eller katten bli igjen hjemme, eller la noen stå ute i friluft med den mens du er inne i butikken eller gjør ærendet ditt.

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.