Skog- eller fjelltur med hunden?

Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!

Skrevet av
Sasja Rygg

Poter og klør

Hold klørne korte, da er det mindre sjanse for at hunden får klobrudd. Pass også på potene, sjekk for kutt og rifter etter hver tur, og smør gjerne jevnlig med en potevoks. Tørre tredeputer sprekker lettere.

Fôring på tur

Tenk dere om før dere legger ut, er det behov for ekstra kalorier? I så fall er det fornuftig å legge opp til spesial- eller ekstrafôring. Spør på dyreklinikken hva de anbefaler. Det finnes egne fôr for høytytende hunder, og egne tilleggsfôr eller produkter som kan gis utenom vanlig mat. Pass på at hunden har god tilgang til vann under hele turen.

Ligge/sitteunderlag

Er det vått vær, kan hunden lettere fryse. Ta med vanntette liggeunderlag der den kan slappe av, og eventuelt egen sovepose til den om dere skal ligge ute.

Førstehjelp

Ha med førstehjelpsutstyr i tursekken. Det kan være fint å kunne begynne behandlingen av sår eller lignende selv når man er langt fra veterinæren. Vil du lese mer om førstehjelp på hund og katt, kan du laste ned vår pdf om temaet her.

Refleksdekken/jaktdekken

For at hunden skal være godt synlig i terrenget, er det fornuftig å sette på den et refleks- eller jaktdekken. Dette må sitte godt på kroppen og ikke bli opphav til gnagsår.

Opptrening før jakt eller langturer

For noen hunder kommer jakta brått på – og om de ikke er godt trent, både med tanke på styrke og utholdenhet, er de mer utsatt for belastningsskader. Det samme gjelder hunder som kanskje bare får en eller to store fjellturer i året. Tren godt og jevnt året rundt, og intensiver gjerne de siste månedene før fjellet lokker.

Flått og huggorm

Husk at så lenge det ikke er frost, finnes det fremdeles flått. Og det er mer av den i skog og mark enn når man går tur i parken. Det er for tidlig å ta av flåtthalsbåndet du satte på i vår!

Vi har behandlet mange huggormbitt i år, langt flere enn vanlig. Selv om denne sesongen snart går mot slutten, kan en nysgjerrig hund fremdeles støte på en huggorm på en solvarm stein – så vær obs på dette i varmt høstvær!

 

Vi ønsker alle deilige dager i skogen og på fjellet! Skulle uhellet være ute kan du snakke med en AniCura-veterinær hver dag fra 07-22 via appen. Last den ned her, så har du den klar!

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.