Stretching av katt

Stretching betyr tøying, og brukes for å gjøre muskulaturen mer elastisk og derved kan bedre bevegelse og smidighet. I visse situasjoner kan øvelsene også redusere smerte. Ved stretching føres en kroppsdel langsomt mot en posisjon der kroppsdelen holdes stille i et visst antall sekunder. Bevegelsen kan ved behov gjentas et antall ganger under en behandling.

Når man begynner stretchingen, vil man kanskje ikke kunne føre kattens kroppsdel helt til den ønskede posisjonen. Det er viktig at man bruker den tiden som er nødvendig slik at ikke muskulaturen skades, og det kan ta flere uker før man får kroppsdelen i den posisjonen som er ønsket.

Ved stretching beholder man leddenes naturlige bevegelsesbane og unngår forstyrrelser i muskulatur og leddfunksjon. Stretching er avstressende og gir ofte hjelp til avslapning. Det kan også bidra til en kroppsbevissthet som gagner individet og som igjen kan motvirke skader gjennom bedre kroppskontroll. En annen fordel med å bruke stretching er blant annet at spenninger, muskelsvikt og skader raskere oppdages. I tillegg er det en hyggelig stund der eier er helt fokusert på sitt dyr.

Hvorfor bruke stretching?

Målet med stretching er å redusere muskelspenninger og å gi en større bevegelse i ledd og muskulatur uten å overbelaste leddene med ekstrem bevegelse. Ekstrem mobilitet kan føre til strekk, forstuing, vridning og andre skader.

Det finnes flere årsaker til at en muskel blir stram. Tungt arbeid eller hard trening gjør at muskelfibrene trekker seg sammen og dermed forkortes. Andre eksempler er dårlig koordinasjon, inaktivitet, ensidige bevegelser, skader og smerte. Et forstyrret bevegelsesmønster ved halthet eller leddsykdommer kan gjøre at muskler forkortes på grunn av at katten tar kortere steg og over- eller feilbelaster beina.

En stramhet i muskulatur som ikke behandles kan også føre til et endret bevegelsesmønster og en feilaktig belastning på ledd. Det er viktig at hele bevegelsespotensialet til et ledd utnyttes for at musklene skal kunne jobbe på riktig vis. Muskelstramhet kan ytre seg på ulike måter. Det vanligste er at katten er stiv etter hvile, men den kan også vise trøtthet og ulike grader av smerte.

Det er viktig å ha respekt for muskelens tilstand og tøyningskapasitet ved stretching. Dersom stretching utføres på riktig måte er det også sannsynlig at katten synes det er behagelig.

Hvordan utføres stretching?

Det er viktig at katten er rolig og trygg når den skal stretches og at den er fortrolig med den som skal gjøre det. Det er verken lett eller naturlig å overlate en kroppsdel i noen andres hender, særlig ikke ved smerter.  Det er altså desto viktigere at den som stretcher gjør det korrekt og at vedkommende velger posisjoner som kjennes bra ut for katten og den som stretcher.

En del katter kan synes det er mer behagelig å ligge under stretchingen, mens andre synes det er bedre å stå på alle fire. Ved stretching er det viktig å bruke hendene slik at katten får ordentlig støtte. Dersom katten spenner musklene kan effekten av stretchingen utebli.

Når bør man stretche sin katt?

Man bør starte stretchingen mens musklene fortsatt er varme, helst innen 30 minutter etter avsluttet aktivitet eller massasje . Før du som eier selv utfører stretching, bør du ha fått grundige instruksjoner og et program av personale utdannet innen rehabilitering.

Når bør katten ikke stretches?

  • Når musklene er kalde
  • Ved smerter før eller etter stretching
  • Dersom katten er stresset og ikke kan stå eller ligge stille (økt risiko for skader)
  • Ved forøket mobilitet i ledd og muskulatur
  • Katter med akutte skadder i leddbånd, muskulatur eller skjelett
  • Kattunger
  • Nyopererte katter

Bestill gjerne en tid på din nærmeste AniCura rehabiliteringsavdeling for gjennomgang av stretching slik at du kan få en god rutine og et optimalt opplegg for din katt.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.