Ormekur

Kontakt din nærmeste AniCura-klinikk eller AniCura-appen for tips om ormekur, eller kom innom oss om dyret ditt skal ha en ormekur før en utenlandsreise.

Ormekur til valper og kattunger

De første rundene i regimet med ormekurer til valper og kattunger gis som regel av oppdretter, og så må eier gi de siste rundene hjemme i nytt hjem. Ungdyrene skal ha en rekke ormekurer de første seks månedene av sitt liv. Preparatene er reseptbelagt i Norge, og avhengig av hvilket preparat som brukes, varierer tidspunktene du skal gi dem på noe. Spør veterinæren om hyppighet og anbefalt preparat til ditt dyr. Valpene og kattungene må ha hyppige ormekurer i begynnelsen fordi de ofte har spolorm som de har fått i seg via morsmelken. 

Ormekur til voksne dyr

Voksne hunder pleier sjeldent å ha behov for rutinemessige ormekurer. På grunn av resistensutvikling anbefales det ikke overdreven bruk av ormekurer av voksne hunder. Man må først utføre en laboratorieanalyse av en avføringsprøve. Hos AniCura kan du få råd og hjelp om du mistenker at dyret ditt er smittet av innvollsorm.

For katter som ferdes ute anbefales det å gi ormekur regelmessig. Når katter jager og spiser sine byttedyr, vil de med stor sannsynlighet smittes av innvollsorm. Som en tommelfingelregel gis ny kur ca. hver tredje måned, men snakk med veterinær om intervall for behandling av din katt. 

Ormekur før utlandreise

Flere land krever at hunden har fått en ormekur som inneholder prazikvantel, mot revens lille bendelorm, Echinococcus multilocularis, før innreise. Norge har også dette kravet før innreise. Behandling mot revens lille bendelorm skal gjøres av veterinær og dokumenteres i passet. Behandlingen skal gis innen en periode på maksimalt 120 timer og minst 24 timer før den planlagte returen til Norge, og må utføres i landet du besøker. Alternativt kan man gi to behandlinger før utreise, med behandling nummer to så nært opptil avreise som mulig og første behandling tidligst 28 dager før det. Før var tredje behandling anbefalt, men den er nå påbudt, og må tas etter hjemkomst. Skal man være borte lenger enn disse 28 dagene, må man ta "påfyll" der man befinner seg, innen 28 dager, og så avsluttende behandling etter hjemkomst, innen 28 dager etter den nest siste behandlingen.

For dyr som kysser grensen hyppig, for eksempel til hytta i Sverige flere ganger i løpet av året, kan et forløp med behandling hver 28. dag være fornuftig. Disse skal alltid utføres av veterinær og attesteres i passet. 

Dersom du er AniPlan-medlem får du 30% rabatt på ormebehandling ved utenlandsreise (medisinen er ikke inkludert).

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.