Øyekirurgi

Operasjoner i øyet utføres som oftest med spesielle hjelpemidler som for eksempel operasjonsmikroskop.

Hos AniCura har vi ressurser og kunnskap til å utføre operasjoner både inne i øyet og i vevet rundt.

Kataraktoperasjon

Ved kirurgisk behandling av katarakt, eller grå stær, fjernes den syke linsen og en ny, kunstig linse settes inn. Kataraktoperasjon krever svært spesialisert kompetanse og utstyr, og utføres per i dag kun på tre AniCura-klinikker. Les mer om operasjonen og hvem som utfører den her. 

Cherry eye-operasjon

En tårekjertel som har prolabert eller falt frem fra sitt normale leie, såkalt cherry eye, behandles kirurgisk ved at den prolaberte kjertelen føres tilbake på plass og settes fast innenfor det tredje øyelokket.

Operasjon av feilstilte eller feilvokste øyehår, trichiasis og ektopiske cilier

Forekomst av øyehår som vokser inn mot øyet behandles ved at hårsekken til det feilstilte øyehåret fjernes eller ødelegges. Om øyehåret vokser mot øyet på grunn av at huden rundt øyet eller selve øyelokket har feil vinkel, kan dette behandles ved at en del av huden fjernes.

Operasjon av innrullende (entropion) eller utrullende (ektropion) øyelokk

Ved entropion er det vanlig at øyehår og noen ganger pels ruller inn mot øyets hornhinne og forårsaker sår. Ved ektropion er det større risiko for øyebetennelse, da støvpartikler og smuss kan samle seg i lommen som bygges, og tårevæsken ikke spres normalt over øyet. Både entropion og ektropion kan behandles ved hjelp av plastisk kirurgi.

Dype sår i hornhinnen

Hornhinnesår som er veldig dype må iblant dekkes til med en såkalt klaff for å gro. Et hornhinnesår som er så dypt at det perforerer hornhinnen er en alvorlig tilstand og må sys. Ved operasjon forsøker man også å tilbakeføre væskevolumet i øyet og behandle eventuelle skadede deler av regnbuehinnen, iris.

Bulbusextirpation

I en del tilfeller, som ved langt fremskredet grønn stær eller svulstforandringer i øyet, bør øyet fjernes ved en såkalt bulbusextirpation. Ofte har øyet forårsaket store problemer og smerter, og synet er blitt dårligere, så dyret er vanligvis friskere og gladere etter at øyet er tatt bort.

Bulbusprolaps

Det hender at øyeeplet faller ut av øyehulen, ofte i forbindelse med traume. Ved operasjon plasseres øyet tilbake på sin rette plass og fikseres der. Hos de aller fleste pasienter med bulbusprolaps har ofte synsnerven blitt påført irreversible skader, men det kan være mulig å redde selve øyet om operasjonen skjer kort tid etter skaden.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.