Innkalling av hund

Innkalling, eller å lære hunden din å komme når du kaller, er noe av det viktigste du bør lære hunden din. Innkalling betyr at du kan slippe hunden din når det ikke er båndtvang. En god innkalling gir både deg og hunden din større frihet.

En god innkalling betyr at hunden kommer når du kaller på den. Også selv om den leker med andre hunder eller snuser på noe spennende. Mange hundeeiere har ikke full kontroll på hunden sin, og det betyr at hunden stort sett alltid må ha bånd på.

Heldigvis er det ikke vanskelig å lære hunden å komme på innkalling, men det krever trening.

Noen raser har vanskeligere for å ha et stabilt innkall enn andre. Dette kan for eksempel være raser med utpreget jaktinstinkt eller veldig selvstendige raser. Man kan slippe disse hundene løs med lang sporline på 15-20 m. Da får de likevel mulighet til å strekke på beina, og du er sikker på at hunden din ikke stikker av.

Den gode relasjonen

Innen du kan få forhåpninger om at din valp, eller voksne hund vil komme til deg, er det viktig at du har bygd opp en så tett relasjon, at du er det beste i verden for din hund.

Den gode relasjonen mellom hund og eier kommer ikke av seg selv. Det er ikke nok å gi den mat, gå et par turer og klappe den litt innimellom. For at hunden skal synes at du er viktig, og at den skal ville arbeide sammen med deg, så må den aktiviseres mentalt og være et medlem av familien, med tette sosiale bånd.

Man kan bygge opp relasjonen ved blant annet å gjøre forskjellige øvelser som problemløsning, trening og andre morsomme aktiviteter. Jo mer stimulert og aktivert din hund er, og jo bedre relasjon du og din hund har – desto større sannsynlighet for at innkallingen blir en suksess. En understimulert hund vil også ha stort behov for å oppleve verden, når den endelig blir sluppet løs.

Begynn treningen tidlig

Trening på den gode innkallingen kan starte i det øyeblikket du får valpen din hjem. På det tidspunktet er valpen veldig mottakelig for å lære nye ting, og du er dens trygge holdepunkt. Hver gang valpen skal ha mat eller belønning så kaller du på den med lys og glad stemme. Når den kommer til deg roser og belønner du. Bruk den samme kommandoen hver gang, gjerne valpen sitt navn. Valpens navn skal være positivt og bør forbindes med en glad eier og gode belønninger. Du bør derfor ikke bruke valpens navn når du fersker den i å grave i dine nyplantede roser, da vil den forbinde navnet sitt med noe negativt.

Godbitene bør være gode – skikkelig gode! Du kan kjøpe tørket kjøtt eller bløte godbiter eller rent kjøtt uten bein.

HUSK: Ikke rop på hunden. Den hører helt fint og det vil absolutt ikke gjøre det mer morsomt om du roper høyt på den.

Selve innkallingstreningen

Innkallingstrening bør starte i hagen og derfra utforske nye steder, straks du har suksess i hagen. Fyll lommene med godbiter. Er du i et nytt område og du ikke er helt sikker på at din hund kommer når du kaller, kan du bruke en langline/sporline.

Kall på hunden din samtidig som du løper vekk fra den. Når hunden reagerer og begynner å bevege seg mot deg, setter du deg ned på huk, med siden mot hunden og roser og belønner den med godbiter. Ikke bøye deg ned over hunden eller rekke ut hånda for å fange hunden, det virker truende og ubehagelig for din hund.

Ikke kjeft på hunden eller løp etter den om den ikke kommer. Da er du sikker på at den ikke kommer neste gang. En stor feil du kan gjøre, er å kjefte på hunden når den endelig kommer til deg, etter at du har kalt på den mange ganger. Da vil hunden forbinde det å komme med deg med ubehag. Hunden forstår ikke at den får kjeft for at den ikke kom.

Husk at innkallingen ikke alltid bør slutte med at hunden får bånd på, og alt det morsomme slutter. Gjør heller mange innkallinger, og la hunden få gå fri med en gang igjen. La det blir få ganger hvor den får line på etter at den har kommet.

Start innkallingstreningen på steder hvor det ikke er så mange forstyrrelser. Først når innkallingen fungerer her kan du begynne å trene på steder hvor det er forstyrrelser, for eksempel andre hunder og mennesker.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.