Mat - mer enn bare drivstoff

Mat gir drivstoff til kroppen med næringsstoffer, men har også andre funksjoner, slik som motivasjon til trening, en beroligende funksjon og kan hjelpe med kjedsomhet. Nesten alle aktiviteter vi gjør med hundene våre inkluderer mat på en eller annen måte. Valper og voksne hunder blir belønnet for korrekt adferd, og derfor øker motivasjonen til å gjøre den riktige adferden igjen og igjen. Vi kan bruke mat og godbiter for å underholde en hund som kjeder seg eller lokke den bort fra distraksjoner. Mat kan hjelpe hunder å overvinne frykt og kan brukes til å lære hunden alle slags ting. Mat er det nyttigste verktøyet, og vi oppmuntrer alle som håndterer en hund til å bruke mat, ikke bare som drivstoff for kroppen.

I denne konteksten, vil ordet "mat" bli brukt om både hundens vanlige mat og (mindre næringsrike men) mer smaksrike godbiter. I noen tilfeller vil ikke den vanlige maten fungere som motivator, for eksempel i et distraherende miljø, og du trenger kanskje å bruke pølser, rått kjøtt, ost eller andre velsmakende ting. Når dere trener på enklere ting i et mindre distraherende miljø - som hjemmeleksene fra valpekurset på kjøkkenet hjemme - kan kuler av tørrfôr være nok.

Det er en enkel måte å teste om du trenger å øke verdien til belønningen: gi hunden din en smakebit. Følg med på hva som skjer når hunden har svelget. Snur hunden seg mot deg for å få mer, eller kikker den bort? Om hunden vender seg mot deg, vet du at dette er godt nok. Om den vender seg bort, trenger du en belønning med høyere verdi for hunden. La hunden din bestemme! Noen hunder trenger belønning med høy verdi hjemme, og andre vil jobbe for tørrfôr, til og med når omgivelsene er mer krevende.

Hvordan øke verdien til godbiten

Når du bruker masse godbiter til å trene hunden din så må du redusere mengden mat du gir ved måltider for å unngå at hunden blir overvektig. En super måte å holde orden på dette er ved å måle all maten du har planlagt å gi hunden gjennom dagen på morgenen, og så bruke dette gjennom dagen. Om du bruker noe annet en maten, ta bort like mye av maten og spar det til en annen dag. I tillegg, husk å bruke bare små biter. Å legge treningen til måltider, med maten, er også en god idé - på den måten vet du at hunden din ikke er mett og vil være motivert for litt trening i bytte mot fôrkuler. Men, unngå å bruke sult for å øke motivasjonen - det er bevis for at sult ikke er bra for hukommelse og læring. Ikke helt mett men heller ikke kjempesulten er en god tommelfingerregel. Litt sulten vil virke i din favør.

Det er masse forskjellige typer mat tilgjengelig i dag. Tørrfôr - med eller uten korn - våtfôr, rått fôr - både som ferdigformulert diett og råfôr som du selv komponerer og preparerer -, og andre hjemmelagede alternativer. Hvilken mat man velger er en smakssak for både deg og hunden din. I gamle dager ble det ofte sagt at en frisk hund sulter seg ikke, og det er kanskje sant, men kresne hunder kan få helseproblemer, og å nekte å spise kan være et tegn på sykdom. Eller det kan handle om at hunden ikke liker maten: smaken eller teksturen. Noen hunder blir fort lei av maten og ønsker en forandring i ny og ne. Det er verken rart eller uvanlig: noen ganger kan det å kjøpe mindre sekker og bytte mellom forksjellige merker gjøre susen. De fleste hunder som er vandt til å spise forskjellige dietter vil ikke ha noe problem med dette, men igjen: hunden din vil gi deg svaret. Om både avføringen og appetitten er normal, så trenger du ikke å bekymre deg for fôrskifter, men, noen hunder trenger en saktere overgang til ny mat, og de hundene trenger kanskje også å bare ha noen få typer å bytte mellom. Hold øye med pelsen, ånden, tennene, potene og på om hunden tar av seg eller legger på seg. Noen hunder har fordel av hyppigere, mindre porsjoner gjennom dagen istedenfor et par store. Hunder er individer, og som sådan, har ulike preferanser.

Det er flere måter i gi hunden din mat på en å bare legge den i en skål foran hunden to ganger daglig eller ved å gi det i trening. Hunder er åtseldyr, og en utmerket måte å få måltidet til å vare lenger er ved å gi hunden en utfordring og ha det morsomt: det letteste er å strø måltidet utover gresset og la hunden snuse for å finne det. Dette kan gjøre at et måltid varer lenge. Det finnes også ulike aktiviseringsleker til mat - snusematter, gummileker, interaktive puslespill, godbit terninger, slikkematter, etc. - designet til bruk med forskjellige typer mat. Å putte litt av av hundens mat i en tom matkartong og la hunden grave, bite or rive er også aktivisering, det samme er opprevet avispapir mikset med tørrfôr i en stor boks. La hunden din snuse, utforske og spise, det er en utmerket mental treningsøkt på en og samme tid.

Alle hunder - gammel og ung, matglade og kresne, arbeidshunder og familiehunder - har godt av å bruke maten kreativt i trening, i hverdagen og i aktivisering.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Vil du snakke med en veterinær?

AniCura-appen har drop-in hver dag mellom 0700 og 2200!
Første besøk er gratis

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.