Tårenes kvalitet hos hund

Kvaliteten på hundens tårer er svært viktig for at øyet skal ha det bra. Tårene fukter og beskytter øyet mot smuss og bakterier og består av vann, slim og fett i en bestemt konsentrasjon. Dersom denne sammensetningen endres, vil øyet bli irritert.

Øynene kan bli tørre dersom tårekjertlene produserer for lite tårevæske eller dersom tårene fordamper fra øyet for fort. Dette skjer f.eks om kombinasjonen av vann, fett og slim er i ubalanse i tårene. Øynene kan være ”tørre” selv når hunden har økt tåreflod. Årsaken til dette kan være at tårene er for vandige og med dette ikke vil holde seg på øyet.

Det ytre miljøet er også viktig for øyet. Tørr luft, vind, støvete og røykfylte miljøer har negativ innvirkning på øyet. Andre faktorer som også kan skape problemer er økende alder, hormonelle forandringer, autoimmune sykdommer og medisinering.

Øynene har ulikt utseende hos ulike raser. Store utstående øyne med øyelokk som ikke ligger tett inntil øyeeplet, er mer utsatt for at tårene fordamper. Disse øynene kan også ha en dårlig evne til å blunke og hunden kan ha vansker for å lukke øyelokkene helt. En del individer sover også med øynene halvveis åpne.

For å lindre besværet med tørre øyne kan øyedråper av olje- og tåreerstatning brukes. Det kan vanligvis kjøpes hos AniCuras dyresykehus/dyreklinikker, hos optiker eller reseptfritt på apoteket.  Det er anbefalt at man først får stilt diagnosen hos en veterinær før man setter i gang behandling.

Det er bra om øyet først skylles med en saltvannsløsning for å få bort alt smuss. Siden kan øyet dryppes med øyedråper etter behov, vanligvis 2-3 ganger per dag.

Dersom hunden fremdeles er irritert i øynene tross behandling med tåreerstatning, bør en ny øyeundersøkelse utføres.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.