Cairn terrier

Leter du etter en glad, nysgjerrig og leken hund? Vil du ha en venn du kan gå lange turer med, i stedet for å ligge på sofaen? Da kan en cairn terrier passe godt til deg.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Cairn terrieren er opprinnelig fra Skottland. Disse hundene hjalp til med å holde områdene på gårdene fri for skadedyr, som rotter. De jaktet også rev, otere og grevling. Navnet cairn betyr kunstig oppbygd steinrøys/steinvarde. Siden disse terrierne jaktet i vardene, har de fått navnet “cairn terrier”.

Det finnes mange forskjellige typer terriere, og i begynnelsen skilte man ikke mellom de forskjellige typene. For eksempel ble alle terriere fra Skottland kalt 'skotske terriere'. Det var først i 1912 at cairn terrieren fikk eget navn og ble en offisiell rase.

Personlighet

Cairn terrieren er en glad, aktiv liten hund. Og det er på grunn av disse egenskapene at den passer perfekt inn i familien, selv om du har (små) barn.

Dette er en veldig leken rase, og passer derfor godt sammen med barn. Det er likevel viktig å huske at man aldri skal la hunden være alene med barn. Når barna leker og tuller voldsomt, kan de fleste hunder fort bli veldig oppjaget. Det er viktig at cairn terrieren får mulighet til å slappe av etter lekingen.

Cairn terriere er veldig sta, og de liker å gjøre ting på sin måte. Den kan også være veldig rampete, så ikke la deg lure av det søte utseende.

Cairn terrieren kan bli veldig entusiastisk når dere får besøk, og kan ha en tendens til å bjeffe. De bjeffer ikke for å vokte, men for å hilse pent. De er også ofte veldig entusiastiske mot andre hunder. Ikke la deg lure av den lille størrelsen. Hvis cairn terrieren er uenig i noe, vil den vise det. Den er ikke lettskremt.

Cairn terrieren liker ikke å være alene hjemme. De kan trenes til å være alene, men sørg for å gi den mye mosjon på dager hvor den må være alene hjemme. Eller sørg for at den har noe å gjøre. Det er sånn du holder cairn terrieren din fornøyd.

Mosjon

Hvis du tror at en cairn terrier er en rolig hund, tar du feil. De har mye energi og trenger derfor mye mosjon. For eksempel kan du ta den med på lange turer, kaste ball og lære den å svømme. De er veldig glade i å grave. Eksempler på aktiviteter du kan gjøre med cairn terrieren din kan være “flyball”, agility og hundedans, men bare fantasten setter grenser!

Pelsstell

Cairn terriere har dobbelt lag med pels. Underpelsen er kort og myk, og overpelsen er hard og tykk. Dette gjør at cairn terrieren er godt beskyttet mot vær og vind.

For å ta godt vare på pelsen, må cairn terrieren til en hundefrisør et par ganger i året. Pelsen må nappes. Det er ikke nødvendig med barbering eller klipping. I tillegg til napping, er det nødvendig med jevnlig børsting for å holde pelsen ren og fri for floker.

Trening

Siden cairn terriere er svært intelligente, er det lett å lære dem nye triks. Men de er sta, så det kan ta en del tid og kreve en del tålmodighet å oppdra den. All tid du investerer i cairn terrieren din, vil du få igjen.

I tillegg er det viktig å være klar og konsekvent i treningen. En cairn terrier som ikke blir riktig trent vil på sikt kunne ta over hele huset. God oppdragelse begynner allerede når den er valp. Vi anbefaler at dere deltar på valpekurs, hvor den blant annet lærer hvordan den skal forholde seg til mennesker, hunder og andre dyr.

Cairn terrieren må lære hvordan de skal omgås andre dyr. Fordi den har et jaktinstinkt, vil den kunne jage dyr. Har du katt eller andre kjæledyr? Da bør du ha dette i bakhodet.

Størrelse og vekt

Cairn terrieren hører til gruppen av små terriere. I gjennomsnitt er høyden mellom 28 og 31 cm. Vekten er mellom 6 og 8 kg.

Farge

Fargen på pelsen kommer ikke alltid tydelig fram hos valpene. Ettersom valpen blir eldre, kan fargen på pelsen endres. Den blir ofte mørkere med alderen.

Spesielt for rasen

Cairn terrieren kan ved første øyekast virke som en liten, snill og søt hund. Med dens modige og rampete karakter, oppfører den seg ikke alltid sånn. Cairn terrieren vil garantert få deg til å le, og du vil tilgi rampestrekene. Pass imidlertid på at du er konsekvent i treningen så den lærer hva som er lov og ikke lov. Hvis ikke, vil den blir sjefen i huset.

Arvelige sykdommer

Helseutfordringer finnes hos alle raser, men carin terrieren er en relativt sunn og frisk rase. Det er beskrevet noen arvelige sykdommer hos cairn terrieren, og hvis du velger en cairn terrier, er det viktig å sette seg godt inn i de ulike arvelige sykdommene som kan forekomme. Det er også viktig å velge en oppdretter som har fokus på god helse.

Noen arvelige sykdommer hos cairn terrieren:

Atopi er en hudsykdom hvor hunden er hypersensitiv for stoffer i miljøet som ellers er harmløse.

Med en ECVO-undersøkelse, kan du få undersøkt hunden for øyesykdommer. Mange oppdrettere tar med hundene til veterinær for denne sjekken, selv om det ikke er påbudt.

 • Levershunt

Dette er en arvelig sykdom hvor det er feil i forbindelsen mellom blodkar og leveren. Som et resultat av det, vil ikke kroppen kvitte seg med avfallsstoffer som den skal, noe som vil føre til helseutfordringer. Noen tegn på levershunt er oppkast, diaré og tap av appetitt. 

 • Legg-Calvé-Perthes sykdom

Denne tilstanden i hoftene er forårsaket av at det er utilstrekkelig med blod til hodet på lårbeinet. Hoften utvikles ikke som den skal, og hunden vil etter hvert utvikle slitasjegikt. Legg-Calvé-Perthes sykdom utvikles ved tidlig alder, rundt 4 til 12 måneder. Kirurgi er nødvendig for å behandle denne sykdommen.

Cairn terriere er disponert for å utvikle diabetes.

Det oppstår når hundens kneskål går ut av ledd.

Mat

Mengden mat bestemmes ut ifra hundens vekt, størrelse og aktivitetsnivå. Cairn terrieren kan fort bli overvektig, det er derfor viktig å ikke gi den for mye mat. Ved å veie cairn terrieren jevnlig kan du følge med på vekten. Er du usikker på om hunden din har en sunn vekt? Eller ønsker du ernæringsråd? Ta i så tilfelle kontakt med din AniCura-klinikk.

Type hund

Terrier og jakthund.

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.