Kastrering – fordeler og ulemper

Det er mange fordeler ved å kastrere katten din. Mange vil si at det er det beste du kan gjøre for den. Det er for mange hjemløse katter over hele verden, også i Norge, og ved å kastrere katten din bidrar du ikke lenger til å øke dette antallet.

Det er mange grunner til at du bør kastrere katten din. Med mindre du har planer om å bruke katten din i avl, er det få ting som taler imot at det bør gjøres. Kastrering av hann- og hunnkatter er en fin måte å hjelpe til med å redusere populasjonen av hjemløse katter i samfunnet, og forhindre uønskede kattunger. Katten din vil ikke bidra til at flere katter fødes inn i et hardt liv med av sykdom, kalde vinternetter, ulykker og mangel på mat.

For det andre er en kastrert katt roligere, mindre stresset og har mindre risiko for sykdom og skader. Kastrering kan imidlertid føre til en økt risiko for overvekt og vektrelaterte sykdommer, ettersom kattens metabolisme reduseres med omtrent 30 prosent etter inngrepet. Det er derfor viktig å være oppmerksom på kattens vekt, og bare gi mat som er spesiallaget for kastrerte katter.

I paringsperioden vil både hunn- og hannkatter vise atferd som ikke alltid er trivelig for eierne sine. Høye lyder og skriking, rastløshet, vandring i lengre personer, innendørs og utendørs urinmarkering, slåssing og vegring mot å spise er noen av dem. Denne atferden vil forsvinne med kastrasjon, og du vil få en mer hjemmekjær og rolig katt. Og fremfor alt en sunnere og mindre stresset katt.

Kastrasjonsprosedyren

Kastrasjon av hann- og hunnkatter kan gjøres fra rundt fem- seks måneders alder. Kattens generelle helse og vekt påvirker også når kastrasjonen kan utføres. Noen eiere bekymrer seg for risikoen ved operasjonen og anestesien, men du kan føle deg trygg på at fordelene veier opp for risikoen for de fleste pasientene.

For hannkatter er prosedyren mindre komplisert enn for hunnkatter. Testiklene fjernes via to små snitt. De små sårene vil ofte få en skorpe raskt, og leges på under en uke.

Ved kastrasjon av hunnkatter vil eggstokkene, og ofte også livmoren, fjernes. Dette gjøres normalt sett gjennom et snitt i buken. Etter inngrepet, vil såret lukkes med noen sting.

Både hann- og hunnkatter må bruke en halskrage under sårhelingen. Dette er for å hindre katten i å slikke på såret og å få en infeksjon. Behold kragen på både på dagen og om natten, uansett hvor skuffet og trist katten din ser ut. Hold katten innendørs, og la den hvile en ukes tid etter inngrepet. Denne perioden er litt lenger for hunnkatter enn for hannkatter. Det er også viktig å sørge for at katten din har det komfortabelt, og får et godt kvalitetsfôr i dagene etter kastrasjon.

Fordelene med kastrering

Som vi har nevnt tidligere er det mange fordeler med kastrering. Ved å kastrere vil du redusere hannkattens testosterondrevne atferd innendørs og utendørs. Dette betyr mindre urinmarkering, redusert risiko for vandring og å havne i slåsskamp med andre katter. Og selvfølgelig, ingen risiko for paring og produksjon av nye kattunger. Studier har vist at kastrerte hannkatter har mindre risiko for å få sykdommer som Felint Leukemivirus (FeLV) og Felint AIDS-virus (FIV).

For hunnkatter er prevensjon en av de største fordelene ved å kastrere, siden en ukastrert hunnkatt kan stå for hundrevis av nye katter gjennom livet. Siden kastrerte hunnkatter ikke får løpetid, trenger du heller ikke å bekymre deg for høy og forstyrrende roping etter hannkatter annenhver uke. Det er også flere helsegevinster for hunnkatter, som redusert risiko for jursvulster, livmorkreft, seksuelt overførbare eller andre smittsomme sykdommer.

Spør oss gjerne om du lurer på noe rundt kastrering av din katt!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.