Veterinærbesøk med katt

Noen katter blir veldig stresset av å skulle til veterinæren. Faktisk er det mange eiere som lar katten være uvaksinert og å gå uten helsekontroll for å la den slippe stresset ved et veterinærbesøk.

Årsakene til stress kan være mange. At katten misliker buret, bilturen eller at de blir skremt av luktene, lydene og inntrykkene på klinikken. Men alle katter trenger tilsyn når noe skjer, de trenger helsekontroller, tannbehandlinger og vaksiner, så noen turer til veterinæren er dessverre ikke til å unngå. For at du skal kunne gi katten din det den trenger av oppfølging hos veterinær gjennom et langt liv, ønsker vi å gi deg noen tips som kan gjøre turen til dyrlegen litt lettere. 

Buret

Ikke bruk buret kun i ”negative” situasjoner. La buret stå fremme med åpen dør og mykt liggeunderlag. Legg inn en godbit og gjør det til et hyggelig og trygt sted der katten selv velger å gå inn. Gjør man dette fra kattungen er liten, vil buret assosieres med en trygg og god hule der den kan slappe av, i stedefor med kvalmende bilkjøring og skumle veterinærbesøk. Om katten din er voksen, er det ikke for sent! Det kan imidlertid ta noe lenger tid. Er det komplett umulig å få katten til å gå inn i buret er den enkleste måten å løfte katten opp og putte den inn med bakbeina først i et bur som er satt på høykant med åpen dør. 

Bilen

Venn katten til bilkjøring fra den er liten. Korte turer, gjerne i et bur den allerede er trygg i, kan få katter til å bli rene bilentusiaster. Pass på at ikke alle bilturer ender på klinikken! Er kvalme i bil et stort problem, kan man med fordel gi katten kvalmedempende medisin de første gangene. Spør gjerne om resept på klinikken. Ikke gi katten reisesykemedisin for mennesker. 

Klinikken

Har du en katt som misliker venterommet på klinikken, er det smart å melde sin ankomst i resepsjonen før du tar katten inn. På den måten kan du få tildelt et mer privat venteområde, eller man kan sjekke at det ikke er andre hunder eller katter i nærheten. Plasser gjerne buret høyt på en stol eller et bord. Dette beroliger ofte katter da de mister oversikten og kan føle seg truet fra lave posisjoner som på gulvet 

Feliway

Feliway er et feromon-produkt som etterlikner kattens egne duftstoffer og virker beroligende på katten. Det er ikke et legemiddel! Dette produktet brukes i mange klinikkers katterom for å redusere kattens opplevelse av stress. Produktet kan sprayes direkte på bilens interiør eller inne i buret. Man bør spraye ca. 10 minutter før katten skal inn i buret eller bilen og den har virkningstid i ca. to timer. Ikke spray direkte på katten! 

Lykke til! 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.