Hvorfor er katter så begeistret for kattemynte?

Mange katter liker duften av urten kattemynte (ofte kalt catnip), noen blir nærmest euforisk i nærheten av den. Her er noen fakta om planten og hvorfor den er så uimotståelig for mange katter.

Du har kanskje sett det? Idet din pelskling kommer nær kattemynte begynner den å sniffe og tygge, etter kort tid ruller katten rundt i euforisk ekstase. Men hvorfor skjer dette, og hva er det som gjør kattemynte så uimotståelig?

Kattemynte (Nepeta cataria) er en mynte- og sitrusaktig, potent urt som stammer fra Europa og Asia. I århundrer har dette ugressaktige medlemmet av kattemynteslekta vært assosiert med katter, som det latinske navnet cataria tilsier. Effekten er den samme på alle kattedyr -løver, tigre og domestiserte katter deler alle en forkjærlighet for den duftrike planten.

Ikke alle individer er sensitive for kattemynte. Studier viser at omtrent 50% av våre kattevenner tiltrekkes urten. Noen reagerer med eufori og vilter lek, andre blir avslappet og rolige.

Plantens tiltrekningskraft ligger i dens eteriske olje, spesifikt det kjemiske stoffet nepetalakton. Den uimotståelige oljen finnes i stengelen, bladene og frøene, og duften er lett å plukke opp. Selv om duften er intens varer den salige tilstanden bare i cirka 10 minutter for de fleste katter. Når velbehaget går over, vil det ta omtrent to timer før din pelskling kan reagere på kattemyntens effekt igjen.

Urtens påvirkning kan være et godt hjelpemiddel i treningssammenheng. Man kan for eksempel gni litt kattemynte på kattens nye klorebrett eller seng for å gjøre det mer appellerende. Man kan også lage egne kattemynteleker, din katt vil sannsynligvis elske det! Vær obs på at mynten må erstattes etter en stund, da den essensielle oljen raskt fordufter.

Tørket eller fersk kattemynte er mer potent enn i sprayform, som vanligvis inneholder mindre nepetalakton og derfor ikke er like tiltrekkende. Planten er enkel å dyrke både innendørs og i hagen. Vær obs på at mynteplanter kan vokse vilt og invasivt, så det kan være en fordel å ha dem i en potte. Best av alt: du behøver ikke bekymre deg for at din katt kan forgiftes av urten. Kattemynte er ikke avhengighetsskapende og er trygt å innta i mindre mengder.

 

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.