Abyssiner

Abyssineren er en katt helt utenom det vanlige. Den er intelligent og utforskende, full av energi og lekenhet. Et morsomt og tullete familiemedlem som vil være i sentrum av alles oppmerksomhet.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Siden dette er en av verdens eldste katteraser finnes det mange romantiske fortellinger om dens opprinnelse. Når abyssineren først ble stilt ut på engelske katteshow sent på 1800-tallet ble det sagt at rasen kom fra landet Abyssinia, som var en del av dagens Etiopia. Og ja, disse kattene ligner på kattene som var risset inn på veggene i pyramider og templer i nabolandet Egypt, ofte i form av gudinner med kattehoder. Det finnes i dag genetisk bevis på at de første abyssinerne ble bragt til Europa fra kystområder i Sørøst-Asia og India, slik som India og Indonesia. Rasen har nok sannsynligvis fått navnet sitt fra landet Abyssinia, da den første katten som ble stilt ut på Crystal Palace Cat Show i England sies å ha blitt importert derfra.

Andre raser som trolig har gitt opphav til abyssineren er siameser, burmeser og russisk blå. Den karakteristiske pelsen med ticking er også sett hos katter som ble importert til England av romerne.

Personlighet

Abyssineren er ingen rolig katt som sover hele dagen, gjerne på fanget ditt. Når man kjøper en abyssiner, får man en utforskende og veldig intelligent katt som elsker å leke og være sammen med sine favorittmennesker. Den virkelig elsker livet, elsker å leke og kan holde på i timevis. Det kan være utfordrende, men gir også endeløs underholdning for den riktige eieren. Men du må være forberedt på en katt i konstant bevegelse, den følger etter deg hva enn du gjør og er alltid klar for lek og moro.

Klikkertrening, interaktive leker, innlæring av triks og trening på en agilitybane er perfekt underholdning for denne eventyrlystne katten. Eller en tur i parken i bånd. Hvis du har hage kan du sette opp fuglebrettet nær vinduet – abyssineren elsker å se på fuglene. Den er også flink til å hoppe, og liker seg så høyt som mulig slik at den har utsikt over omgivelsene.

De trives godt som familiens eneste kjæledyr – så lenge de får full oppmerksomhet. Lekne barn og voksne er deres beste venner. Dersom du er mye borte kan det være lurt å skaffe to søsken fra samme kull slik at du har to med samme aktivitetsnivå.

Utseende, størrelse og vekt

Selv om den stammer fra Sørøst-Asia så ligner abyssineren en Afrikansk villkatt. Hodet er kileformet og litt avrundet med store, brede ører og store, mandelformede øyne som er grønne eller oransje. Øynene har en mørk linje rundt som minner om eyeliner. Abyssineren har en medium stor, muskuløs kropp som er elegant og slank. Den har slanke bein, små, kompakte poter og en lang avsmalnende hale. Pelsen har ulike fargebånd som gir den et varmt og nesten glødende utseende. Dette kalles ticking. Fullt utvokste hanner veier rundt 4,5 – 7,3 kg, og hunner veier mellom 4 – 6,8 kg.

Farge

Den tickede pelsen har vekslende fargebånd av lyse og mørke farger på hvert hårstrå. Abyssineren kommer i fire hovedfarger – viltfarget som er sort ticking med aprikosfarget bunn, sorrel som er kanelfarget ticking med aprikosfarget bunn, blå som er blågrå ticking med kremfarget bunn og fawn som er antikkrosa ticking med kremfarget bunn.

Pelspleie

Abyssinerens fine, korte pels er lett å vedlikeholde. Hvis man børster med kattebørste ukentlig vil man fjerne døde hår og holde pelsen blank og fin. I røyteperioder anbefales det å gi dem et bad for å bli kvitt alle løshår.

Særegne egenskaper for rasen

Den er på mange måter ulik alle andre katteraser. Noen ganger ligner den mer en hund i oppførsel. Den er intelligent, atletisk og veldig sosial, og kan være veldig morsom og tøysete. De stjeler ofte ting som de synes er interessante. De er også kjent for å være flinke til å trene sine eiere, som for eksempel å legge favorittleken sin foran deg eller å slå med poten på hånden din for å få oppmerksomhet.

De gjør alt for å få all oppmerksomhet, passer hver eneste bevegelse du gjør og prøver å gi deg hint om hva den ønsker. Pass på at du har masse av spennende og utfordrende leker til den, og minst ett høyt klatretre fra gulv til tak som den kan klatre i.

Arvelige sykdommer

Abyssinere kan utvikle en arvelig sykdom kalt PK- mangel (pyruvat kinase mangel) som påvirker energiomsetningen i røde blodlegemer og kan gi anemi. Man har også sett en øyesykdom hos abyssinere som kalles PRA (progressiv retina atrofi), som kan gi progressiv blindhet. De kan også få patellaluksasjon, hvor kneskålen hopper ut av sin normale posisjon. Hofteleddsdysplasi er en annen arvelig sykdom de kan være disponert for, hvor hofteleddet ikke utvikles som normalt. Dette kan gi degenerasjon av hofteleddet og medføre smerter.

Pass alltid på at du velger en seriøs oppdretter, og spør om de har gjort anbefalte helseundersøkelser og vaksineringer.

Mat

Lik de fleste katter så trenger abyssineren et komplett, næringsrikt og velbalansert fôr bestående av både tørrmat og våtfôr. Siden dette er en veldig aktiv katterase så er det viktig å velge et høyprotein-fôr som gir den nok energi. Spør alltid veterinæren din hvis du er usikker på hvilket fôr som passer best til din katt.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.