Hjelp katten gjennom vinteren

Mye snø og temperaturer under frysepunktet gjør at katter må være mer inne på denne tiden av året. Pels er ikke ensbetydende med at man takler lave temperaturer godt. I utgangspunktet er katten et ørkendyr, og pelsen er beskyttelse mot varme – ikke kulde.

Skrevet av
Sasja Rygg

Det er vanskelig å definere hva som er «for kaldt» for en katt, siden dette varierer med rase, helse, alder, vær/vind, luftfuktighet og hvor vant katten din er til kulde. Når det er minusgrader, er det derfor best å være på den sikre siden. For mye utetid i sterk kulde føre til at katten blir nedkjølt, får frostskader eller i verste fall dør.

Frostskader

Med fallende temperaturer øker risikoen for at utekatter får frostskader. Oftest er det kattens ører, poter, haletipp, nese og pung som fryser fortest, og huden og underhudsvevet dør av forfrysningen. Dette kan resultere i smertefulle skader og påfølgende infeksjon. Frostskader må behandles hos veterinær. 

Velge selv

Mange katter vegrer seg for å gå ut i dyp snø, og det beste er om katten selv får velge både når den vil ut og når den vil inn. En hel arbeidsdag eller hele natta ute i sprengkulde kan være mye mer enn en firbent har godt av. En katteluke er den beste løsningen her.

Dersom du ikke har katteluke, må du sørge for at katten har et lunt og tørt sted å søke tilflukt utendørs. Om du ikke har noe slikt naturlig sted, kan du lage et. En enkel løsning kan være en oppbevaringsboks av plast, slike som selges på byggevarehus. Dersom kassen har lokk, blir renholdet enklere – det hender andre katter «markerer» i boksen. Skjær et hull på kortsiden som katten kan gå ut og inn av, og dekk bunnen med kuldeisolerende materiale. Halm eller høy er fint å legge oppå, papir og tepper trekker til seg fuktighet og er derfor dårligere egnet. Sett kassen på et rolig sted, gjerne litt opp fra bakken, gjerne i garasje eller uthus hvis mulig.

Katten må også ha tilgang til vann ute når åpne kilder fryser til, husk å sjekke at vannet i skåla ikke er frosset. Unngå metallskåler ute - også dyra kan fryse fast tunga på nedkjølt metall.

Ikke bare temperatur

Tenk også på snøforholdene når du slipper ut katten din. Er det mye kram snø, kan den lett feste seg i pelsen og gi store tover som i verste fall kan gjøre at katten ikke kan bevege seg fritt. Om du ser at din katt har problemer med dette, kan det være en god idé å holde den inne når forholdene er slik at kram snø fester seg i pelsen.

Vinterfôring og aktivisering

Husk også på at katter som går ute, trenger flere kalorier og noe mer proteiner når det er kaldt. Kosepuser som legger seg til på sofaen for vinteren, trenger mindre kalorier for ikke å legge på seg i denne perioden med lite aktivitet. 

Katter som er vante med å være aktive utendørs, kan bli lettere frustrerte over å ikke få utløp for energi og virketrang. Dette kan resultere i uønsket oppførsel som ødelegging av møbler, urinmarkering og overdreven spising. Flere legger på seg i løpet av vinteren, og noen sliter med forstoppelse fordi de ikke får i seg nok fiber. Katter spiser også gress for å regulere mage/tarm, og dette er ikke naturlig tilgjengelig om vinteren her i nord.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan hjelpe en innekatt med aktivisering.

Sofakatten

Hvis katten vegrer seg for å gå ut i kulda, kan det være lurt å opprette en kattedo inne i de verste frostperiodene, også for katter som resten av året gjør fra seg ute. Pass også på åpne ildsteder. Katter søker til varmen og trives godt foran peisen. Sørg for at gnistfangeren er på plass, gnistsprut kan gjøre store skader på pelsen. 

Store forskjeller

En gammel eller syk katt vil også slite mer i kulda enn et ungt og sprekt individ. Se over katten jevnlig og se til at den ikke har fått frostskader. Enkelte kroppsdeler blir som nevnt lettere frostskadet enn andre; ører, poter, hale og kjønnsorganer. Dersom uhellet er ute, må du ikke forsøke å gni katten varm - det kan ødelegge huden.

Hvis katten er kald, ta den inn og varm den sakte den opp ved å pakke den inn i tepper/håndklær og holde den inntil kroppen. Gjerne forran peisen. Tørk pelsen hvis den er våt, bruk hårføner på lav varme, ikke gni.

Se også over potene jevnlig. Saltet vi strør glatte gangveier med er ikke behagelig for dyrepoter. Vask av labbene så saltet ikke setter seg og gjør skade. Husk også å ID-merke katten slik at du kan spores opp dersom den firbente søker tilflukt hjemme hos noen andre.

 

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.