Tur i snø og kulde

I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.

Written by
Sasja Rygg

Skitur 

Nå er det høysesong for skiturer, både med og uten hund. Tur i skogen står høyt på de fleste hunders ønskeliste, men husk på at når du får ski på beina, kan du lett skade din firbente turkamerat. Særlig ski med stålkanter kan gjøre stor skade på hundens ben og poter. Disse kuttskadene kan bli svært alvorlige.

«Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet», forteller veterinær Tor Kvinge. «Den skaden vi ser oftest, er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever at hunden blir operert av en veterinær med svært høy kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Rekonvalesenstiden er langvarig, og mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet», forteller Tor.

I tillegg til kuttskader er det også vanlig å få inn hunder som har stikkskader fra staver. Stavene og skiene er ikke så lette for hunden å holde oversikt over, og de kommer ofte for nære eieren eller andre skigåere i løypa. Skader oppstår raskt. Det kan være lurt å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken, slik at man selv kan ta seg av såret umiddelbart. Bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår er viktig innhold i en førstehjelpsmappe. Det samme er kompresser og tape. Dette gjelder selvsagt også resten av året. 

Er skadene mer enn bare overfladiske bør de ses på av veterinær. Ta gjerne kontakt med veterinærene i AniCura Appen om du er i tvil eller om du trenger råd.

Veisalt

Salte veier byr på sviende poter for mange hunder. Veisaltet hjelper oss å holde oss på beina, men det tørker ut huden på hundepotene slik at de sprekker opp. Da blir turen bokstavelig talt som å strø salt i sårene – og resultatet er hunder som brått halter voldsomt på et ben eller som stopper opp og ikke vil gå, eller slenger seg ned for å slikke på potene.

Forebygg med å smøre potene med en feit og god potesalve før tur. Gjerne noen minutter før du går, slik at den får jobbet seg litt inn i huden. Du kan også med fordel bruke potesokker på de mest utsatte hundene og de mest utsatte veistrekningene. Potesokker kjennes ofte rare å gå med første gang, men hunden venner seg fort til dem.

Dekken 

Når det gjelder kulde og påkledning, er det store forskjeller i hva hunder har behov for. Pelskvalitet og mengden underull varierer voldsomt fra rase til rase, og størrelse spiller inn: små hunder mister raskere varme, og tåler dermed kulden dårligere enn store. Det er også stor forskjell på behovet ut fra hvilken type tur du skal på. En rusletur rundt kvartalet krever kanskje ikke påkledning, mens en lang tur på ski eller i skog og mark vil kreve riktig bekledning. Er hunden varm fra bevegelse (som på en skitur), er det lurt å ha med et dekken til pausen, da aktiviteten er lav. Gjerne også et teppe til å ligge på for å unngå frostskader.

Generelt for dekken og bekledning gjelder det å holde hunden tørr og varm. Vann- og vindtett er fornuftig, en våt kropp mister kulde mye raskere enn en tørr. Og er det vind, fjernes mer varme fra en kroppsoverflate enn i stille vær. Dekkenet må ha god passform og ikke gi gnagsår. Og gjerne refleks! Spør i butikken hos din veterinær, så får du god hjelp til å finne riktig dekken.

God tur!

 

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.