Pelsstell på katt

Regelmessig pelsstell for langhårede katter er avgjørende for å unngå tover og floker som kan forårsake hudirritasjon og smerte.

Viktigheten av regelmessig pelspleie

Langhårete katteraser krever regelmessig pelspleie for å holde pelsen flokefri. Men selv med jevnlig stell er det noen katter som likevel får tover og floker. Disse flokene kan lugge og skape hudirritasjon, sår og smerter for katten din, og bør derfor fjernes. 

Større tover kan med fordel deles opp med en kam eller saks (vær forsiktig så du ikke kommer borti huden under), men hvis tovene er for store eller tette, er ofte den eneste løsningen å barbere dem. Da mange katter blir stresset av lyden fra barbermaskiner, kan det for både kattens og din egen sikkerhets skyld, være lurt å få utført slik barbering hos veterinær.

Les også: Sånn hjelper du katten din med stellingen

Pelsstell på klinikken 

Katter som skal få utført pelspleie må som oftest leveres fastende på dyreklinikken på morgenen og hentes hjem på ettermiddagen (dette avtales direkte med din lokale dyreklinikk). Ved innlevering er det viktig at du og personalet blir enige om hvor mye som skal klippes; skal katten kun få fjernet flokene eller ønsker du å få det som kalles «løveklippe», altså en full kroppsklipp. 

Ved løveklipp er det standard å klippe kroppen, mens pelsen på hale, bein og manke står igjen. Denne pelsen blir kammet/børstet. Dersom katten også har floker på disse områdene (hale, bein og manke) blir disse også klippet. Dersom du velger kun å få fjernet flokene, klipper klinikken bort pelsflokene, og kammer/børster igjennom pelsen. Det er da viktig at du er innforstått med at det vil ta kortere tid før flokene kommer tilbake dersom du ikke foretar jevnlig pelsstell for å forebygge dette. 

Les også: Hvilken katterase passer til meg? Prøv vår rasevelger!

Ved «løveklipp» vil det kunne variere hvor kort dyrehelsepersonellet klipper pelsen ut ifra hvor tett flokene sitter inn til huden. Noen kommer hjem som korthårskatter for en periode, mens andre har så tette tover at de må klippes helt ned til skinnet for å få fjernet flokene. Dyrehelsepersonellet er ikke frisører, og klippen som utføres vil alltid utføres utfra det som anses som det beste for kattens dyrevelferd. 

Det vil alltid være en risiko for at katten kan få sår i huden etter klipp. Dette skjer fordi huden ofte blir sår og porøs under flokene. Slik sårhet kan enkelt behandles med litt hudpleie tilpasset katten din. Personalet på dyreklinikken vil kunne veilede deg omkring dette. 

Ettersom kattene blir stresset av klippemaskinen får de alltid bedøvelse før klipp. Noen ganger må katten også ha lett narkose for at klippen skal kunne gjennomføres. Dette er årsaken til at katten ikke kan spise de siste timene før du leverer den til klinikken. 

Skal du skaffe deg katt? Her er de viktigste tingene du bør tenke på

Finn din nærmeste klinikk

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.