P-piller

P-piller kan gis til katt for å forhindre løpetid og dermed uønsket drektighet. Katten kommer i en tilstand av falsk drektighet, og vil da ikke komme i brunst.

Det er mange grunner til at vi ikke lenger anbefaler p-piller som prevensjonsmetode for katter. Metoden har flere usikkerhetsmomenter og en rekke bivirkninger. Man kan glemme å gi pillene eller katten kan være borte akkurat den dagen den skal få tabletten. Noen katter blir flinke til å late som de har svelget pillen men klarer å spytte den ut etterpå likevel. Er katten uvel og kaster opp, vil effekten også forsvinne. Dermed øker risikoen for uønskede kattunger.

Viktigst av alt er det at det er alvorlige bivirkninger forbundet med behandlingen på lengre sikt. Det er både økt risiko for livmorbetennelse og for kreft i jurkjertlene ved bruk over tid, samt en liten risiko for diabetes mellitus. P-piller skal ikke gis til drektige katter, eller til katter med diabetes, sykdom i livmor, lever eller bukspyttkjertel.

P-piller er et hormonpreparat, som har en virkning som likner (men er mye kraftigere enn) hormonet progesteron. Pillen gis en gang i uken.

P-piller er et alternativ hvis drektighet skal forhindres i en kort periode, eller hvis katten på et senere tidspunkt skal brukes i avl. Siden det er et reseptpliktig preparat som er forbundet med visse bivirkninger og som ikke skal gis til alle katter, skal katten ha gjennomgått en helsesjekk hos veterinær før resept skrives ut. I noen tilfeller gis p-piller til eierløse katter for å kontrollere bestanden, og da kan resept avtales med veterinæren.

Den sikreste måten å unngå uønsket drektighet på er å kastrere katten. Da forsvinner kjønnsdriften helt og man risikerer ingen drektighet.

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.