Å gå pent i bånd

Å lære hunden din å gå pent i bånd er superenkelt! Og ganske vanskelig. Det er lett fordi du bare trenger å være konsekvent og klar på hva du krever, og så har du jo tusenvis av muligheter for å øve på positiv forsterkning hver eneste dag. Og ja, det er akkurat derfor det også er ganske vanskelig. Hunder blir gode på hva de gjør ofte, det kan være å gå pent i bånd – eller ikke å gå pent i bånd. Siden de fleste hunder blir luftet i bånd flere ganger daglig, er muligheten for begge deler endeløs. Dette er grunnen til at du må være litt lur.

Søndag kveld tenker du kanskje: «OK! Til uken skal Pluto lære seg å gå pent i bånd!»

Og så kommer mandag morgen, det regner, du er sent ute til jobb og alt for trøtt for å ha båndtrening. «Neste tur, da!»

Høres det kjent ut?

Det er her lurheten kommer inn. Du kan faktisk gå tur med hunden din og la ham dra i båndet, uten at han trener på «feil» oppførsel.

Dette er måten å gjøre det på: begynn turen med hunden i sele koblet til et langt kobbel, ideelt sett rundt 5 meter, men tre eller fire meter fungerer også. Fest kobbelet til et magebelte rundt midjen din. La hunden vandre fritt. Snuse, dra i båndet, tisse og hoppe. Etter en stund blir hunden kanskje litt sliten, eller i det minste litt mindre gal, og det er nå dere skal trene. Bytt fra sele til et komfortabelt flatt halsbånd og et kortere kobbel. Dette er signalet til hunden om at dere skal trene en liten stund.

Nå må du være konsekvent og holde deg til de kravene du har satt.

  1. Begynn med å legge noen godbiter ved din venstre fot. Imens hunden spiser, kan du ta noen steg framover, avhengig av hvor rask hunden din er og lengde på kobbelet. Gjenta å legge godbiter ved din venstre fot med én gang hunden kommer til deg.
  2. Etter en liten stund kan du gi godbiter fra hånden din imens du går sånn at hunden går ved siden av deg et steg eller to før du legger ned litt godbiter ved foten din igjen.
  3. Gi så to godbiter når hunden går ved siden av deg, og så en ny liten haug med godbiter ved foten.
  4. Øk mengden godbiter du gir ved siden av deg, helt til du gir 20 godbiter ved siden av deg, går 20 steg imens du gir godbit for hvert steg, og så godbiter ved foten din igjen.
  5. Nå kan du begynne å øke antall steg mellom hver godbit. Gi en godbit, ta to steg, så en godbit. Så tre steg, så en godbit. Så tar du fire steg før du belønner.
  6. Øv i ulike settinger. Begynn der det er lett, uten noen distraksjoner eller spennende ting som skjer rundt. Senere kan dere trene i mer utfordrende settinger

Øv noen minutter pr. tur, og bytt så til selen og det lange kobbelet, koblet til magebeltet igjen. Stegene over kan ta flere måneder å gjennomføre. Å gå pent i bånd er ikke noe du lærer hunden på bare noen få treningsøkter. Det kan ta enda lenger tid å lære en veldig ung hund dette, så vær tålmodig. Og når du ikke klarer å være tålmodig, tar du fram det lange kobbelet og selen og har en hund som ikke gjør noen feil fordi han får lov til å gjøre hva som helst.

Dersom det føles som en endeløs kamp, kan du prøve noe litt annet.

  1. La hunden gjøre noe spennende før dere går på tur. Litt nosework, lære nye triks eller andre typer mentalstimulering er ofte en fin måte å slite ut hunden, som kan gjøre treningen etterpå lettere.
  2. Gi bedre belønninger! Dette er nøkkelen til så mange utfordringer. Husk: jo mer utfordrende setting, jo bedre belønninger er nødvendig.
  3. Noen hunder klarer ikke fysisk sett å gå like sakte som et menneske. Et litt lenger kobbel, selv ved trening, kan løse mange problemer ved båndtrening.
  4. Gjør turene mer interessante. Gjem godbiter blant stubber og trær, stopp opp og gjør balansetrening på en stein eller en tømmerstokk eller velg å gå utenfor stien. Dette vil gjøre det mer gøy å være i nærheten av deg enn hvis dere bare går rett frem på asfalt.

Husk at det er essensielt for hunder å få lov til å snuse, stoppe for å gjøre fra seg, utforske, rulle seg i gjørmen, undersøke spor etter rådyr eller noe annet interessant. Hunder må få lov til å være hunder – selv om de er i bånd. Så selv når du har en hund som kan gå pent i bånd, er det viktig at du sørger for at det er rom for utforsking og eventyr. Hunder er ikke laget for å gå rett fram på asfalt!

Etter at en hund har lært seg å gå pent i bånd kan du begynne å bruke kun selen og det lange kobbelet. Et par treningsøkter med det utstyret er stort sett alt som trengs for at hunden skal skjønne at de samme reglene gjelder her.

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Vil du snakke med en veterinær?

AniCura-appen har drop-in hver dag mellom 0700 og 2200!
Første besøk er gratis

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.