Julematen - ingenting for våre firbeinte venner

Det kan være fristende å tilby hunden godbiter fra julematen. Men husk at det vi spiser kan være farlig for hunder.

Skrevet av
Sasja Rygg

I julesesongen mottar AniCura betydelig flere tilfeller av kjæledyr med mage- og tarmproblemer enn ellers i året. I mange tilfeller er årsaken for fet og salt mat, som julepølser eller pinnekjøtt.

– Mye av julematen vi spiser inneholder store mengder fett som kan gi oppkast og diaré. Du bør også være forsiktig med for mye salt.

Vær også ekstra på vakt når det gjelder bein fra eksempelvis ribbein. Det kan gi skader på hundens mage-tarmkanal.

Men det er ikke bare den salte og fete maten som er uegnet for hunden. Søtsaker som sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder. Mørk sjokolade og kakao er spesielt farlig fordi det inneholder store mengder teobromin. Melkesjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner. Teobrominforgiftning påvirker nervesystemet, kardiovaskulærsystemet og musklene. Nøtter bør også holdes unna hunder. Selv i små mengder kan dette forårsake skade på indre organer, og i ekstreme tilfeller død.

– En hund som har spist rosiner eller druer kan få varige nyreskader, som i verste fall kan være dødelige. Symptomer og tegn på nyreskade kan noen ganger være gradvis og ikke alltid åpenbare i utgangspunktet.

Symptomer på forgiftning

Tegn på at en hund har blitt forgiftet varierer avhengig av hva den har spist. Noen typer forgiftning gir akutte symptomer, mens andre kommer gradvis etter noen dager eller uker. Symptomer som svakhet, kvalme, oppkast, skjelvinger og påvirket mental tilstand bør vekke mistanke. Derfor er det viktig å ta hunden til veterinæren umiddelbart hvis det er mistanke om forgiftning.

– Kommer dyret tidlig nok til veterinæren, er prognosen som oftest god fordi mageinnholdet kan tømmes ved å fremprovosere brekninger. Hvis du tar hunden på fersk gjerning med nesen i sjokoladeboksen må du ta kontakt med veterinæren så fort som mulig.

Økt overvekt hos våre pelskledde venner

Et annet aspekt ved å ikke gi hunden noen godbiter fra julebordet er faren for overvekt. Mange er uvitende om hvor små mengder ulik type mat kjæledyret kan innta før det blir for mange kalorier og for mye fett.

– Unngå fristelsen med å belønne hunden din med julemat. Ta heller en ekstra tur ut, noe som gagner både hunden din og din egen helse.

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken hund passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Hundens behov for aktivitet, pelspleie, dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår hunderasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.