Forkjølelse og hoste hos hund

Akkurat som hos oss mennesker, kan hunder få forkjølelsesliknende symptomer med varierende grad av besvær fra øvre luftveier som f.eks hoste eller harking. Når hunden har en typisk ”bjeffende” hoste der det høres ut som om at den har satt noe i halsen, kalles dette ofte kennelhoste.

Mildere symptomer på øvre luftveisinfeksjon observeres i blant hos hunder i form av mild hoste eller økt mengde klar neseflod og nysing. Dersom hunden er voksen og i utgangspunktet frisk, har normal appetitt og drikkelyst og gjør fra seg normalt, holder det som regel at hunden får hvile og at man kontrollerer kroppstemperaturen jevnlig. Dersom hunden blir dårligere eller om den ikke blir bedre i løpet av noen dager, er det anbefalt å kontakte veterinær. Valper er mer følsomme og har større risiko for at allmentilstanden påvirkes eller at det utvikles en sekundærinfeksjon. Veterinær bør derfor kontaktes så fort det oppstår symptomer på forkjølelse eller annen sykdom hos valper. Det samme gjelder for eldre hunder eller hunder som har en kronisk sykdom, som f.eks hjertelidelse.

Kennelhoste kan forsårsakes av flere forskjellige bakterier og virus som gir betennelse i luftrøret til hunden. De fleste hunder i Norge vaksineres årlig mot kennelhoste. Selv om hunden er vaksinert kan den risikere å få kennelhoste, men det blir da en mye mildere og kortvarig sykdom. Hos uvaksinerte hunder kan problemene ofte pågå i flere uker. 

I en del tilfeller kan andre sykdommer gi symptomer som likner de beskrevet over:

  • Nesemidd kan gi opphav til nysing, snufsing og såkalt ”innovernysing”, men kan forekomme like ofte uten noen spesifikke symptomer. I blant rapporteres det om nedsatt luktesans i forbindelse med nesemiddinfeksjon, særlig hos jakthunder. En hund med nesemidd har som regel upåvirket allmentilstand og hoster ikke.
  • Trakealkollaps innebærer at luftrøret klapper litt sammen, f.eks ved oppspilthet eller når hunden drar i båndet. Når dette skjer, blir passasjen gjennom luftrøret redusert og hunden blir tungpustet. De kan også utvikle tørrhoste gradvis. Trakealkollaps skyldes en kronisk forandring i luftrøret og symptomene er, til forskjell fra ved en ukomplisert luftveisinfeksjon, langvarige. Man kan se forverring ved f.eks  kaldt og fuktig vær, samt på varme dager. Tilstanden er vanligst hos hunder av små raser. 
  • Hoste kan også være et symptom ved hjertesykdom og hjertesvikt. Det vanligste er da at hunden hoster når den reiser seg etter hvile, de puster raskere enn ellers og har dårligere utholdenhet.
  • Dersom det kommer neseflod eller -blod fra kun ett nesebor, bør veterinær oppsøkes ettersom dette kan være et tegn på infeksjon eller tumor i nesehulen.

Diagnostikk og behandling

Diagnose stilles gjennom en klinisk undersøkelse og, avhengig av symptombildet, blodprøver, ultralyd, røntgen eller andre utredninger. Behandlingen som velges avhenger av den underliggende årsaken.

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.