Navlebrokk hos hund

Hunder har, på samme måte som mennesker, en navlestreng som gir fosteret næring når valpen ligger i livmoren. Etter forløsningen ryker navlestrengen og navlen dannes. For noen valper er ikke bukveggen helt lukket i det området der navlestrengen er festet i løpet av fosterperioden, og det dannes en såkalt brokkport hvor innhold fra bukhulen kan bule ut.

Navlebrokk innebærer at vev fra bukhulen trenger ut gjennom navlens åpning i bukveggen, noe som vil merkes som en myk utposning på navlen. Brokket inneholder vanligvis kun fett, men tarmer og andre bukorganer kan noen ganger også finnes i brokket. Navlebrokk kan være alt fra et par millimeter til flere centimeter store. Diagnosen stilles ved å undersøke navleområdet.

Behandling

De aller fleste navlebrokk medfører ingen problemer for hunden og blir derfor ikke gjort noe med. Større brokk korrigeres gjennom en operasjon. Større navlebrokk skal man være oppmerksomme på siden tarmene kan trenge seg ut gjennom brokkporten. Dersom dette skjer, kan blodtilførselen stanses og hunden vil få store smerter og vil kunne trenge akutt operasjon. Brokket blir større enn vanlig, og kjennes hardt og ømt.

Risikofaktorer

Noen hunderaser er mer utsatt for å få navlebrokk, noe som antyder at det kan være en genetisk faktor med i bildet. De enkelte raseklubbene har mer informasjon om avl for å hindre forekomst av navlebrokk.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.