Møt den spanske galgoen Pluto

Den spanske galgoen Pluto var bare valp når han ble funnet forlatt, underernært og med deformerte bein. Det som lett kunne endt tragisk fikk en lykkelig slutt.

Foreningen Galgos 112 fant i juni 2017 Pluto, en syv måneder gammel spansk galgo som var forlatt og feilernært. Pluto kom til AniCura Vetamic Clínica Veterinaria to uker senere på grunn av deformasjon i bakbeina, som gjorde at han hadde store problemer med å bevege seg. Til tross for dette var han en glad hund.

Når vi tok røntgenbilder av bakbeina så man at deformasjonene kunne skyldes gamle brudd. Ved hjelp av CT scan så vi at begge beina hadde lik deformasjon i distale tibia (nederste del av skinnebenet), nesten i tarsalleddet (ankelleddet), med noe rotasjon i tarsalleddene.

Pluto måtte opereres for å rette på disse deformitetene, siden dette ville forverres over tid og gjøre det enda vanskeligere for han å bevege seg. Men det var to problemer på det tidspunktet: Pluto var for ung til å opereres siden han fremdeles var i vekst, og rotasjonen i tarsalleddene ga ytterligere operasjonstekniske utfordringer.

Pluto kom tilbake til klinikken to måneder senere for å opereres på venstre bakbein. Teamet hadde alt klart: selskapet BETA Implants ble bedt om å gjøre biomekaniske undersøkelser av Pluto`s bakbein ved hjelp av CT scanningen. De laget en spesialtilpasset skjæreguide for ostektomien (kutting og fjerning av bein) som passet perfekt til problemområdet. Takket være denne guiden var vi i stand til å fjerne en kileformet beinbit slik at tibia kunne rettes ut, og dermed var defekten korrigert. På dette tidspunktet stod vi overfor en ny utfordring: hvordan fiksere tibia i den nye posisjonen. For å klare dette brukte vi et spesifikt implantat som bestod av en spesialplate og skruer for å endelig stabilisere beinet.

Pluto greide å gå med det nyopererte beinet allerede tre dager etter operasjonen, så den vanskelige operasjonen var en suksess. Etter det måtte vi vente flere uker for å korrigere og rette på det høyre bakbeinet.

I november ble operasjonen endelig utført. Igjen så trengte vi en spesialtilpasset guide og implantat, og prosedyren ble gjennomført på samme måte som på det andre bakbeinet. Pluto kom til oss for sin siste veterinærsjekk to måneder senere. Han var overlykkelig og løp uten hindringer og smerter, han hadde kommet seg helt. Vi fjernet implantatene i 2018, og på dette tidspunktet var bakbeina fullstendig restituert.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.