Øremidd hos hund

Øremidd er små parasitter som bor i øregangen og i huden utenfor. Parasitten smitter ved nærkontakt med andre dyr og kan smitte både til katt, hund og ilder dersom de lever i samme hus. I svært sjeldne tilfeller kan også mennesker bli smittet. Øremidd kan smitte hund og gi kløe og ørebetennelse, men det er mye vanligere på katt enn på hund.

Klassiske symptomer på øremidd er en intens kløe i ørene samt mye brunsvart, tørr ørevoks. Hunden kan riste mye på hodet og gni øret langs bakken, og kan bli rød og sår i øret.
Øremidd ses hovedsakelig hos valper, men kan ramme dyr i alle aldre, særlig ved redusert immunforsvar. Dersom hunden ikke får behandlig, kan den utvikle en kronisk ørebetennelse med hovne og trange hørselsganger samt stor ørevoksproduksjon. Veterinæren kan påvise midden i ørevoksen ved å titte på den i mikroskop eller ved å se dem direkte gjennom otoskopet.

Behandling

Det finnes flere effektive behandlinger mot øremidd. Det vanligste er bruk av ”spot-on”-preparater som man drypper på huden i nakken i kombinasjon med rengjøring av øret for ørevoks. Som oftest kontrolleres hunden noen uker ut i behandlingen for å se om den har hatt ønsket effekt.

Hva kan man gjøre selv?

Dersom man mistenker øremidd, eller at hunden klør seg i ørene, bør man alltid oppsøke veterinær.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.