TR (tannresorpsjon) hos hund

TR, tannresorpsjon eller tannråte, betyr at tennene blir brutt ned. Den underliggende årsaken til tilstanden er ikke kjent.

TR (tidligere kalt FORL) er spesielt vanlig hos katter, men forekommer sporadisk hos hunder og andre arter. Tannnedbrytningen skjer ved at en av kroppens egne celletyper, odontoklastene, bryter ned tannvevet. Odontoblaster kalles de cellene som bygger opp tannvevet. Normalt samarbeider odontoklaster og odontoblaster i det pågående arbeidet med å gjenoppbygge beinvevet i og rundt tennene. Hos hunder med TR er odontoklastene mer aktive enn odontoblastene, noe som resulterer i at de berørte tennene brytes ned. En eller flere tenner kan bli berørt av tilstanden.

 

Symptom

TR fører etter hvert til et hull i tannen ved tannhalsen. Tannkjøttet prøver å dekke over hullet, og et tegn på TR som kan ofte kan ses er tannkjøtt som har trukket seg opp litt på utsiden av tannen. Dersom skaden har gått inn til nerven i tannen, pulpaen, kan hunden vise symptomer på smerte ved å skjelve med underkjeven eller vike unna for kontakt.

Det kan være vanskelig å legge merke til at hunden har vondt i munnen. Noen hunder spiser mindre, unngår å tygge på tyggeleker, sikler mer, viser nedstemthet eller viker unna for kontakt.

 

Diagnose

I det tidlige stadiet av sykdommen kan TR være vanskelig å oppdage ved kliniske undersøkelser siden det infiserte tannvevet er skjult under tannkjøttet. I et senere stadium kan defekter i tannemaljen oppdages. Tannkjøttet kan bli rødlig og har trukket seg opp på tannhalsen på tannen for å dekke det skadede området. Noen ganger bare roten berørt og da oppdager man ingen kliniske symptomer. For å stille en sikker diagnose og bestemme en passende behandling er det nødvendig med tannrøntgen, som blir gjort under narkose. Samtidig behandles tenner og tannkjøtt med et spesielt instrument (sonde) for å undersøke mulige defekter i tannkronen eller tannhalsen.

 

Behandling

Tenner som blir rammet og hvor ødeleggelsen er kommet for langt, blir trukket ut. For tenner som er berørt, men hvor skaden er begrenset til å kun gjelde roten, bør utviklingen følges opp. Er roten til tannen oppløst kan det være tilstrekkelig å fjerne kronen og dekke rotrestene ved å sy over tannkjøttet. Er roten intakt, er denne behandlingen ikke nok. Roten må også bli fjernet.

 

Prognose

TR er en sykdom som til slutt kan påvirke flere tenner. Dyreeier må være klar over at tennene må kontrolleres jevnlig. Munnhulen bør undersøkes regelmessig, gjerne i forbindelse med tannsanering/rensing av tennene.

 

Her kan du lese mer om tannproblemer hos hund. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.