Mops

Mops er en elsket liten selskapshund som trenger mye kjærlighet og oppmerksomhet fra familien. Rasen er både snill, sta og humoristisk, og liker å leke så vel som til å kose seg i sofaen. Mops er blitt en populær rase, men den har imidlertid ofte helseproblemer og vi anbefaler at dere leser om disse i artikkelen under.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Mops er en gammel rase som kan spores tilbake 2000 år. Rasen ble avlet for å være selskap for herskende familier i Kina, og ble høyt verdsatt av kinesiske keisere. De kongelige hundene levde til og med i luksus, og det sies at de ble bevoktet av soldater. Mopsen kom til Europa en gang på 1500-tallet, da nederlandske handelsmenn vendte tilbake til Europa med eksemplarer av rasen. Legenden hevder at rasen ble maskot for Hollands kongehus i Orange, da en mops reddet livet til prinsen ved å bjeffe for å advare ham om et angrep fra spanske tropper.

Temperament

Mops er en liten hund med mye personlighet, nysgjerrighet og humor. Rasen er en komiker som elsker å vise seg frem og sole seg i rampelyset. Det er en ukomplisert hunderase, og en munter og trofast følgesvenn. Ikke forvent at en mops skal jakte, vokte eller hente. Mops ble avlet for å være selskapshund, og det er nøyaktig det de gjør best - de ønsker kjærlighet, og blir ulykkelige hvis hengivenheten ikke blir gjengjeldt.

Aktivitetsnivå

En mops vil gladelig bruke store deler av dagen på å kose seg i sofaen. Men mopsen er leken, stødig og livlig også, og eiere kan holde rasen i form med daglig trening, for eksempel med turer og lek i hagen. Det er viktig med daglig trening for å holde rasen sterk og sunn. Men man må huske at mops er følsom for varme, og de bør ikke trene når det er for varmt ute. Gå med hunden din om morgenen eller kvelden når den er kjøligere ute i stedet.

Pelspleie

Mopsens korte, glatte pels trenger minimalt med stell, men pelsen kan bli fet og den røyter litt. Regelmessig bading og børsting vil bidra til å holde hunden din ren og fjerne løshår, spesielt om våren og høsten. Hudfoldene i ansiktet kan dessverre by på problemer for alle hunder med korte snuter. Her må man passe ekstra på, så det ikke blir irritert, rødt eller til og med betent. 

Trening

Som selskapshund liker rasen å glede familien sin. Mops er generelt lett og enkel å trene, og kan delta (og utmerke seg) i flere hundesporter. De elsker godbiter, og det fungerer som en god motivasjon. En mops ønsker å være sammen med familien, og blir ulykkelig ved å være alene - tidlig sosialisering og valpekurs er bra for rasen.

Størrelse og vekt

Mops er en liten, kvadratisk og kompakt hund. Den veier rundt 6,5–8 kg og er normalt 25–35 cm høy.

Farge

Rasen har en fin, blank pels som kommer i en rekke farger, oftest fawn med mørke ører og snute, svart eller mørkebrun.

Spesielt for rasen

For mops er stress grunnet varme og heteslag utrolig farlig. På grunn av den veldig korte nesen har de problemer med å puste, noe som betyr at de også har problemer med å kjøle seg ned når været er varmt. Hold hunden din inne der det er svalt for å hjelpe dem med å kjøle seg. Hvis du ikke har air-condition, la en vifte være på, kjøp en kjølematte og sørg for at de har tilgang til kaldt vann til enhver tid. Hvis du ser symptomer som inkluderer pustevansker, sikling, oppkast eller diaré, må du ringe til veterinær.

Mopens rynker krever også spesiell pleie. Disse foldene er utsatt for hudinfeksjon hvis de blir fuktige eller skitne. Rynkene må tørkes etter bading, og tørkes av jevnlig mellom bad. Mopser kan også være utsatt for tannkjøttsykdommer - regelmessig tannkontroll og tannpuss med en liten, myk tannbørste og hundetannkrem bidrar til å forebygge dette.

Du har kanskje hørt mopser som snøfter, snorker og stønner mye. Dette er ikke lyder du bør overse, siden det er et tegn på at den har problemer med luftveiene. Dette er selvfølgelig både ubehagelig for hunden og potensielt farlig. Vi anbefaler derfor at du finner en oppdretter som fokuserer på bedre luftveier og mindre pusteproblemer. I motsetning til det mange tror, er det ikke noe «rasen skal gjøre.»

Arvelige sykdommer

Den kortsnutede mopsen har økt risiko for flere alvorlige helseproblemer. Som vi nevnte tidligere, gjør den veldig korte nesen det vanskelig for rasen å puste, noe som betyr at de også har problemer med å kjøle seg ned når været er varmt. Heteslag er vanlig og kan være dødelig. Mange mopser trenger kirurgi for å forbedre pustefunksjonen.

Rasen er utsatt for flere sykdommer, for eksempel en tilstand som kalles brachycephalic syndrome, karakterisert av trange nesebor og en lang myk gane. De legger også lett på seg, noe som virker enda mer negativt på problemene med pusten. Mopser er utsatt for øyeskader på grunn av de store øynene som stikker ut. Dessverre er dette bare noen av sykdommene som mops kan få. Her er noen lidelser du bør være klar over:

Mat

Mops fungerer best på hundemat av høy kvalitet. Pass på at du velger fôr som er spesielt bra for huden, siden rasen er utsatt for hudproblemer. Mops rolige vesen og forkjærlighet for mat gjør også overvekt til et problem, selv om dette kan unngås ved regelmessig aktivitet og et sunt kosthold. Som mopse-eier må du være veldig påpasselig. Ikke skjem den bort med mat. Mål opp porsjonene, begrens godbiter og oppmuntre til nok fysisk aktivitet. 

Ingen hunder bør lide av overvekt, men for denne rasen er det ekstra viktig å følge med på vekten, ellers kan det få enda større problemer med pusten enn den allerede har.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.