Å introdusere en ny katt til flokken – her er det du trenger å vite

Vurderer du å skaffe en kattevenn til katten din? Det er en del ting som må være i orden for å gjøre introduksjonen vellykket. Men fortvil ikke – vi skal hjelpe deg.

Det er greit å vite at noen katter aldri vil være fornøyd med å måtte dele territoriet sitt med en nykommer. Selv med en feilfri introduksjon, er det ingen garanti for at kattene vil akseptere hverandre. Sørg for å ha en reserveplan for å sikre best mulig velferd for begge kattene. Når det er sagt, trenger det ikke å gå galt! Mange katter finner stor glede i å få et nytt familiemedlem.

Start i ett rom

La kattungen venne seg til sitt nye hjem, ett rom av gangen. Begynn i et rom som katten din ikke bruker så ofte, som for eksempel et gjesterom. Ikke lukk døren, men bruk heller en grind som du delvis dekker til med et pledd. På denne måten kan kattungen høre alle lydene og kjenne alle luktene uten å bli overveldet.

Forsikre deg om at rommet dere starter i har alt kattungen trenger: mat, vann, en koselig seng, leker, gjemmesteder, dokasse (plasser denne langt bort fra maten og vannet) og noen forhøyede plasser, som et skap med et pledd på, eller et høyt klatrestativ. Disse tingene bør være helt nye, eller ting som fulgte med kattungen. Ikke bruk tingene til katten du har fra før, dette kan føre til stress hos begge kattene.

Sørg for at du tar vare på disse tingene etter den første introduksjonen, begge kattene vil sette pris på å ha sin egen dokasse og mat- og vannskål. Og sørg for at disse står et stykke fra hverandre, uansett hvor gode venner de blir.

Når den nye katten viser tegn til å være komfortabel i sine nye omgivelser, for eksempel leker med lekene sine, hviler på siden med magen eksponert, viser tegn til vennlig atferd når du kommer inn i rommet (maler, gnir seg mot deg og lignende) og spiser og drikker normalt, er det på tide å gå videre til neste fase.

Bytting av lukter

Begynn sakte med å introdusere lukten av kattene til hverandre. Bytt gjerne pledd i sengene. Målet er at kattene vil få en “felles lukt” når de hviler på underlaget til den andre katten. Dette vil hjelpe dem til å gjenkjenne hverandre som en del av den samme sosiale gruppen. Ved å sørge for at begge kattene er komfortable med lukten fra den andre før de møtes, øker sjansene for en vellykket introduksjon.

Observer reaksjonen til begge kattene. Hvis en av dem freser eller aktivt unngår pleddet til den andre katten, må introduksjonen skje i et saktere tempo.

Når kattene viser tegn til at de er avslappet, kan du bytte pleddene tilbake for å fortsette blandingen av luktene.

Utforske hverandres plasser

Nå er det tid for litt utforsking. La kattene vandre rundt alene på den andres plass. Sørg for at den andre katten holdes i et annet rom når dette skjer. Dette kan for eksempel være på soverommet med en av eierne. Dette bør kun skje dersom den nye katten er helt avslappet med sine nye omgivelser.

Tid for visuell kontakt

Når kattene er avslappet i forhold til hverandres lukt og omgivelser, er det på tide å tillate visuell kontakt. Dette bør skje gjennom en fysisk barriere som en “nettdør” (for eksempel en slik man kan bruke til å holde insekter ute) eller en barnegrind.

Sørg for at den visuelle kontakten assosieres med hyggelige ting som godbiter eller lek med eier. Synet av den andre katten bør være noe som skjer i bakgrunnen – kattens egen aktivitet bør være i fokus. Hvis kattene ønsker å gå bort til hverandre, kan det tillates, men sørg for å distrahere dem hvis det er tegn til negativ atferd. Dette kan være fresing, knurring eller at de legger ørene flatt.

Hold øktene korte, og avslutt mens det går bra.

Tillat fysisk kontakt

Fjern barrieren forsiktig når kattene er opptatt med noe. Fortsett å gi godbiter og lek med dem. Ikke tving frem relasjonen, prøv heller å observere passivt. Målet er at kattene skal være avslappet rundt hverandre. Se etter tegn til negative reaksjoner. Hvis de ikke kommer, kan man ha lignende møter ofte.

På tide å la kattene leke alene

Hvis alt går fint, kan kattene være sammen uten tilsyn i korte perioder. Kattene bør fortsatt være i ulike deler av hjemmet, sammen med sine ting.

Etter hvert som tiden går, og det fortsatt går bra, kan døren til den nye katten stå åpen, og kattene kan være mer alene. Du bør likevel holde et godt øye med hvordan forholdet mellom de to utvikler seg, og vente før du lar dem være alene hjemme sammen.

Lykke til med introduksjonen, og ikke nøl med å spørre veterinæren din om hjelp hvis du synes dette er vanskelig.

 

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023. 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.