Hvorfor det er viktig å ID-merke katten din

ID-merking med mikrochip kan bety forskjellen mellom en gjenfunnet katt og en katt som er borte for alltid. Det er derfor den lille og enkle prosedyren med å ID-merke ved mikrochip er en viktig investering.

Hvorfor mikrochip?

Å finne igjen katten din dersom den forsvinner er ikke den eneste grunnen til at du bør ID-merke den. I tilfelle det skulle oppstå et juridisk spørsmål der det er tvist om kattens eierskap, blir det vanskelig for noen andre å hevde at katten din er deres dersom katten har en mikrochip. Eller ved triste tilfeller der en katt har blitt påkjørt og funnet død, kan eieren kontaktes. Det kan være hjerteskjærende - men det er sannsynligvis bedre å vite hva som skjedde med din kjære venn.

Et halsbånd med en brikke kan være et alternativ for å kunne identifisere katten din, men dette er ikke like effektivt som en mikrochip siden halsbånd kan fjernes eller falle av. Derfor bør halsbånd kun brukes i tillegg til mikrochip. Et halsbånd er fint å ha, siden det viser at katten din ikke er hjemløs. Men ha i bakhodet at halsbåndet kan være farlig dersom katten blir sittende fast med det. Hvis du skal bruke halsbånd, så sørg for at det har en sikkerhetsmekanisme for åpning. Til syvende og sist, ID-merking med mikrochip er permanent, og en tryggere måte å kunne identifisere katten din på.

Hvordan det gjøres

Å ID-merke katten din med mikrochip er en enkel prosedyre. Veterinæren (eller annet dyrehelsepersonell) legger et lite implantat på størrelse med et riskorn inn under huden på katten din, som regel i nakken. Mikrochipen inneholder et unikt nummer som er knyttet til en database. I den sentrale databasen, som vanligvis fungerer nasjonalt, kan veterinærklinikker, politi og andre som har tilgang på en chipavleser få tilgang på eiers kontaktinformasjon som adresse og telefonnummer.

Alt du trenger å gjøre er å sørge for at kontaktinformasjonen din er oppdatert. Det er veldig frustrerende når man finner et dyr på rømmen og ikke få tak i dens rettmessige eier. Og det ville vært synd om katten din ble borte og ikke klarte å finne veien hjem igjen.

Ved hvilken alder?

De fleste katter kan få mikrochip når de er 10-12 uker gamle, men det avhenger av rase og størrelse. En adoptert katt har kanskje allerede en mikrochip. Da må du eventuelt passe på å få den omregistrert til ditt navn. Det spiller ingen rolle om katten din er kattunge eller voksen, det er aldri for sent å få mikrochip. De fleste katteiere vil benytte muligheten til å sette inn en mikrochip samtidig som katten får vaksine eller når den kastreres og er under anestesi.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.