Katter kan, slik som mennesker og andre dyr, bli smittet av salmonella. Størst risiko for å bli syke er de hos unge individer og katter som har nedsatt immunforsvar. Også smittedosen, altså mengden salmonellabakterier som katten får i seg, har betydning.

Smittespredning

Katter smittes vanligvis gjennom at den fortærer salmonellasmittet bytte eller mat. Salmonellautbrudd blant utekatter observeres iblant på senvinteren i de land der salmonella er utbredt, når fugler samles ved fuglebrett og lignende. På denne tiden av året er risikoen større for at fuglene er syke eller bærer på mange salmonellabakterier uten å vise symptomer, og katten kan bli smittet gjennom å få i seg en slik fugl.

Salmonella er en zoonose, noe som innebærer at den kan smitte mellom dyr og mennesker.

Salmonella er en meldepliktig sykdom.

Symptomer

Mange katter får ingen symptomer i det hele tatt, eller bare lette symptomer som nedsatt appetitt og av og til lav feber. I alvorlige tilfeller ses diaré som kan være blodtilblandet, oppkast, feber og nedsatt allmenntilstand.

Salmonella kan i mer sjeldne tilfeller forårsake infeksjoner i andre organer, som for eksempel hjerne, lunger eller reproduksjonsorganer, i de tilfellene er det andre symptomer.

Diagnose

Infeksjon med salmonella kan påvises gjennom avføringsprøver.

Behandling

De fleste katter blir friske uten behandling, men i med alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med væskebehandling.

Det er viktig å passe på at katten ikke smitter andre dyr eller mennesker med salmonella. Vær nøye med håndhygiene etter å ha håndtert katten eller rengjort kassen, pass på at katten ikke har tilgang til områder hvor det håndteres mat/drikke så lenge den har symptomer.

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.